Thursday, January 20, 2011

Super Duper Penat


Hari-hari yang penat.....

lately kerja kat ofis menimbun....awal tahun....banyak benda yang perlu di siapkan.... adduuuiiiii....preparation for audit lagiii....kerja yang menimbun....sampai rasa nak muntah duk tengok skrin.....

holiday????? perrllluuuu sangat untuk menenangkan jiwa, otak, tulang & urat...heheheheee...tapi usahkan cuti...halfday pun tak terlintas nak ambik...serius kerja yang menimbun kat ofis tuuuu.....

takpe...takpe....semua orang banyak kerja....banyak komitmen...mana ada pekerja yang bekerja dengan santai...tanpa kerja-kerja yang perlu di siapkan.... kan?? kann??... so, bersama ler kita menjadi pekerja yang rajin....

Friday, January 14, 2011

Akief & barber

Sebelum raya hari tu, ada entry pasal akief menangis sakan time bawa dia untuk gunting rambut.... last weekend..... abah cadangkan bawa akief ke satu tempat...katanya, akief mesti dah tak nangis bila gunting rambut kat sini.....so, mama follow jer ler... & terbukti berjaya.....kat kedai ni....barber tu boleh menggunting rambut akief dengan tenang.... tiada lagi tangisan umpama di dera..... my hero is a good boyyyy....mmwwuuahh.... sayang akief...


kakak memberi kata-kata semangat untuk akief... hehehehee...tapi sebenanrya, mama rasa...akief terpukau dengan kerusi yang berbentuk kereta itu..... itu yang tak menangis tuuu.... pandai abah cari tempat untuk encem boy ni gunting rambut....

Cool jeerr......or may be sebab sekArang akief dah BIG BOY...tu yang dah tak takut dah bila nak gunting rambut.....
kereta kuning yang memikat kalbu...sampai terdiam akief.....
seeeee...tiada lagi hok hek hok hekkkkkk......

Thursday, January 13, 2011

Contest Saya Fobia Dengan dot.dot.dot.


lambat menyiapkan assignment from kak diya...sebabnya.....SAYA TAKUT nak tgk posting kak diya..... hehehehheeee...

sebabnye...posting kak diya ada gambar yang saya FOBIAAAA..... seriuusss....saya amat takutkan KATAK & ULAR..... nampak katak dari jauh pun dah mampu membuatkan saya menjerit ala-ala histeria.... apatah lagi ULARRRR.... ooo tidaaaakkkkkk....

kenapa takutkan KATAK...errkkk... bukan takut... geli kuttt.... ada pengalaman yang sama dengan kak diya....pernah satu ketika dulu.... dalam keheningan pagi..... bersiap-siap nak ke sekolah..... lantas menyarungkan kaki kedalam kasut...dan tetiba..kaki terasa sejuk-sejuk & lembik-lembikkkk....eeeeee...oooo tidaaaakkkkkk....pengalaman NGERI untuk di ingatkannnnnn...... huhuhuhuhuhuhkkkk..... cukup ler takat itu sajar pengalaman saya bersama PUTERA KATAK.....


saya tak MAMPU nak letak gambar katak yang betull..sebab nyerr...eee...saya takboleh tengok gambar katak....hahahahhaaaaaa..... so, inilah gambar katak paling comeyy yg saya boleh letak... hehehehehehehhe....


ULAR pulak...errkkk...saya takut sebab ULAR kan terkenal dengan bisanya.... so, adalah logik untuk saya FOBIA dengan haiwan ini.... kang tak pasal-pasal kena gigit..... huhuhuhukkk.... ooo..mintak di jauhkan haiwan ini dari kediaman kami.......

Ini pulak gambar ular paling comeyy yang saya boleh letakkk...hahahahha.......


untuk kak diya.....erkk..assignment ini amat MENAKUTKAN.... hahhahahahaahaaa...

Investment Akief

Akief amat jarang membuat "investment" waktu outing...... tapi agaknya di sebabkan "faedah" yang dah banyak....akief membuat "investment" di kedai makan..... reaksi akief setiapkali membuat investment, dia akan menyorok...... rasanya mana-mana budak sebaya akief akan membuat reaksi yang sama bila membuat "investment"....kalau di rumah....memang akief menyorok di belakang langsir,pintu...tangga..... asalkan tempat yang "konon" nya orang tak nampak..... pandai pun malu... heheheheheee...

oleh sebab kat kedai makan ni tak ada tempat untuk menyorok...maka tempat yang selamat untuk akief membuat investment adalah di bawah meja makan.... hehehehhee...adduuiii... nasib baik tak tercampak semua pinggan gelas atas meja...tetiba jer pinggan bergerak...mana taknya....akief duk tarik alas meja tu untuk cover muka dia...... dah semua orang tak boleh makan...asyik nak kena pegang pinggan gelas sampai selesai "investment project" akief...... alahaiii anak mama.....

cover muka.... mallluuuuuu...
muka serius...
bila nak siap ni syg.....

Tuesday, January 11, 2011

Upin & Ipin



Upin & Ipin...dua karektor kartun yang diminati oleh tasha & akief... so, weekend bawa kakak & adik berjumpa upin & ipin... lokasinya kat Muzium Negara.... plan tetiba pun ni...tetiba abah ajak bawa anak-anak jumpa upin & ipin, sebab nya abah terdengar promosi upin ipin ni kat bernama....




Orang tak ramai sangat pun.... tak perlu bersesak-sesak.... kebetulan kat Muzim sekarang sedang berlansung pameran SETEM 1MALAYSIA SATU DUNIA... so, sesambil tunggu upin & ipin..sempat ler tgk pameran setem yang ada.....



tasha sempat belajar main congkak.... antara aktiviti yang di sediakan oleh pihak muzium....first time tasha kenal permainan ni.....


aktiviti menconteng batik...



setem upin ipin pun ada..... akief, macam biasa lah, tidur & tidur......
"Bapa Kemerdekaan" GENG.....

akief tgh mengeliat....





tengah mamai...bangun-bangun tidur nampak gambar upin ipin.... muka confuse jeerrr..



Nik Blaine.... antara aktiviti yang ada....masuk dalam bilik ni, bola-bola kecil akan diterbangkan...& dikehendaki menangkap bola yang berwarna merah.... untuk aktiviti ni, abah berjaya menangkap bola merah itu...& dapat ler se beg hadiah misteri berserta sijil... hehehhe...bagus betulll...join aktiviti macam ni pun boleh dapat sijil... hehehehhe....




video







Akief teruja dengan basikal merah ini....basikal Pos Malaysia...

@ post office Fraser Hill.... ;-))






@ Melaka





Akief yang taknak turun stage....sebab nak duk dekat upin ipin....

dua beradik yang teruja dengan persembahan kebudayaan....






Rutin Baru

Minggu ni rutin baru bermula....
Sebabnya kelas kakak dah bermula.....last week minggu orientasi...so, kelas bermula pukul 8.30.....sekarang kelas kakak bermula pukul 7.30 am - 12.00 setiap hari.....maknanya dah kena bangun pagi...... sebelum ni kemain kakak melepak-lepak atas katil...sekarang 6.45 dah kena bangun....dah kena mandi.....pukul 7 dah mula breakfast.... mama pun dah tak ada kesempatan bergolek-golek atas katil lama-lama dah.....dah abih dah masa melepak -lepak atas katil sampai pukul 8..... sekarang dah masuk fasa anak sekolah dah.... hehehehee... dah masuk fasa kena bangun awal pagi dah..... untuk dua hari ni....kakak tak ada masalah lagi nak bangun.... masih dalam mood "OK" bila di kejutkan.....


Akief pulak.... emmm...ini pulak jadual akief...


7.00- 9.00 : Free play in centre, clean up & breakfast
9.00 - 9.45 : Outdoor play
9.45 - 10.15 : Snack
10.15 -10.45 : Group activities (Music & movement,story telling,circle game)
10.45-11.15 : Cognitive & language development
11.15 - 12.00 : Lunch
12.00 - 1.00 : Quiet Play
1.00-4.00 : Rest & Nap Time
4.00-4.30 : TV
4.30 - 5.30 : Clean up & Snack
5.30- 7.00 : Free play in quiet area.

Wednesday, January 5, 2011

Tasha @ School

Hari pertama ke sekolah...







3 January 2011...tasha dengan rasminya menjadi pelajar Q-Dees..... eemmm.. dah besar anak mama.... dah masuk sekolah dah.... bangun pagi excited nak ke sekolah.... excited nak bawa beg princess sebenarnye....






Tak ada apa-apa aktiviti sangat kat sekolah....mood orientasi....eeemmmm....so, time ni boleh nampak muka bosan kakak....agaknya kakak membayangkan ada aktiviti bermain bersama kawan-kawan kutttt...






kesimpulannya....untuk minggu ni.... reaksi yang kurang memberansangkan from kakak... takpe...kite tengok sebulan ni macam mana... insya Allah.. semoga semuanya akan berjalan lancar...kakak akan happy dengan sekolahnya.... mmwwuuaahh.... ♥

Tasha yang paling besar untuk batch dia.....

My name is Nik Nurin Natasha

Class: En- Mozart Teacher:Miss Marisa Students: 12

No.11:Nik Nurin Natasha Zulkarnaen

1st activity at school: colouring....eemm... kakak dah biasa buat colouring gambar princesses...bile kena colour fruits...terserlah muka tak happy dia.....

Tuesday, January 4, 2011

Potooonnggggg...

Akhirnya....


rambut tasha akan di potong.... kihkhihkhikk..alaaa..mcm ler tak pernah potong rambut tasha pun....pernah ler potong pendek... last sekali time akief baby kutt...sekarang akief dah 2 tahun setengah....uishh...dah lama ler tak potong rambut tasha....setakat trim-trim manja jerrr....


so, oleh sebab dah nak sekolah..... weekend hr tu....bawa ler tasha ke salon...untuk di potong rambutnyerrr.... potong sikit jerrr...still boleh ikat lagi... tengok dulu sebulan ni macam mana...kalau agak-agak susah nak maintain rambut panjang ke sekolah.... nanti kite potong lagi pendek yer sayang....




rambut sebelum di potong...

uwwaaa.....dah kena potongggg.....

muka sedih tgk rambut dah di potong


potong sikit jer pun....sekarang rambut tasha paras ni lerrr....

Monday, January 3, 2011

Sungai Klah Hot Spring Park


Selamat Tahun Baru 2011.....


Menyambut tahun baru di Sungai Klah Hot Spring...ooohhh...bukan bermalam disana, sebenarnya plan tiba-tiba sahaja...oleh sebab cuti berderet tiga hari...kesian le pulak kalau tak bawa bebudak berjalan....so, tetiba terlintas nak ke Hot Spring ni...itu yang pagi tahun baru kami sekeluarga ke hot spring....

First time kesini.....seronooookk....akief yang selalunya tak berapa gemar terjun kolam sebab tak suka air yang sejuk....kali ini seronok bermain dalam kolam air panas.....jarang boleh nampak akief enjoyed bermain kolam.....



Sakan bermain air sampai petang...bila dah bunyi berdentum-dentum di langit....terus bersiap-siap untuk pulang....takut hujan sebelum sampai ke kereta...kan leceh pulak nak bawa bebudak meredah hujan...tak psal-pasal demam pulak....nasib baik sempat sampai ke kereta sebelum hujan turun...baru jer 5 minit memulakan perjalanan balik....hujan renyai-renyai mula turun...


Hentian Rawang....berhenti untuk breakfast...dua beradik ni lagi rela layan playland daripada breakfast....

Baca peta kawasan dulu....







d'1 & only...gambar yg akief tengok camera sambil senyum...ya aammmpppuunn...susah betul nak snap gambar anak teruna ni...utk akief..bila dah besar jangan komplen gambar akief tak banyak yerrr...sebabnya akief suka "lari" dari camera...

Hot Spring pool....sesiapa yang ada asthma,critical ilness,darah tinggi...tidak dibenarkan menggunakan kolam ini.....eemmm...atas faktor-faktor kesihatan ler yer...agaknya sebabnya air kat sini memang panas...so, badan akan cepat ter hydrate....

Foot reflexology...berjalan kaki diatas batu yang suam-suam....errrkkk... agak sakit...tapi akief boleh bertahan berjalan sepanjang hot stone walk way ini...

Antara Hot Spot di sekitar park


Bersiap sedia untuk balik...next time datang lagi.....