Monday, September 24, 2012

Nak lagu apa???

video 
Sedang membuat back up files... tetiba terjumpa video ni.... eeeemmm...sangat rindukan this little pwincesss..... ♥♥♥

Tuesday, September 18, 2012

Suami baru untuk mama

Dialog  sambil minum petang di hujung minggu:

Akief:        Mama...kenapa keluarga kita ada 4 jer...adik nak keluarga kita ada 5 boleh??
Mama:       Boleh....ada nak keluarga kita 5 macam mana??
Akief:        eemm..... adik nak... mama... abah.... kakak... adik.. &  baby boy....
Mama:       ... ooo...  ok....
Akief:        Ehhh...tak boleh ler mama...adik rasa 5 tak best... 6 lagi best....satu baby boy...satu  
                baby  girl.. baby boy untuk adik... baby girl untuk kakak.... mama bagi baby twin boleh  
                 tak???  baru  bessstttt....!!!

Tetiba tuan puteri menyampuk...

Kakak:      Allaa...takpe...kalau tak boleh dapat twin... mama bagi baby sorang... pastu mama     kahwin  ler  lagi    satu .... nanti ada suami baru..... hhaa.... cukup ler family kita 6 orang....

Tiba-tiba bunyi abah tersedak....khikhihhkikk...sesambil abah menjeling kat kakak....  hahahahhaaaaa....  ayuurrrkkk... mana nak cari suami lagi satu nehhhhh???

Friday, September 14, 2012

Doa Pagi Jumaat


Salam pagi jumaat.... just nak share...



Thursday, September 13, 2012

Ceritera sebuah music box



Kisah sebuah music box...  teringat di zaman sekolah dulu-dulu...or zaman couple-couple... music box ni dah jadi macam hadiah wajib "dapat" or wajib "diberi" untuk/kepada orang istimewa...  konon-konon romantics kuutttt... tak tau ler dimana kaitan romantic dengan music box... mungkin sebab iramanya kutt....   

Bermulalah sebuah cerita, weekend lepas.... tuan puteri telah meminta di belikan sebuah  music box
( memula mama agak-agak tak faham kenapa ler tuan puteri ni boleh berkenan sangat dengan music box... tapi bila fikir-fikir, may be sebab rase mcm princess duk menari-nari dengan irama tu kuttt.... tak pun...suka sebab buka je box tu, ade ballerina nyanyi sambil pusing2 ) maka, seorang ayah telah membeli & menghadiahkan  puteri hatinya dengan sebuah music box....  alahaaiii..masih terbayang di mata wajah tuan puteri yang tersangat gembira mendapat music box... & minggu ni... ayahnya teramat ler busy menyiapkan thesisnya, hinggakan balik asyik lewat malam.... hinggakan tertidur-tidur ler tuan puteri tanpa sempat bertemu dengan si ayah... lagak si tuan puteri...setiap malam sebelum tidur...main kan music box sambil merenung music box & berangan (berangan rindukan si ayah)....alaahhaiiii... gaya macam org berchenta.... kihkhihkhikk... cumiiilll jer tengok gaya tuan puteri menunggu ayahnya pulang sambil memainkan music box....  selalunya tertidur-tidur ler tuan puteri sambil  di iringi irama music box itu....  kihkhihhkikk..bebetul chenta hati ler kakak neh dengan abah....

Monday, September 10, 2012

Pwincess oh pwincess

Our pwincess sangat happy sebab dapat jadi flower girl dimajlis kahwin maksu....  seharian senyum memanjang jeeerrrrr.... tapi bila majlis dah bersurai...sampai rumah jerrr..terus melepek sambil cakap.."kakak happy dapat jadi princess...tapi penat rupenya jadi princess ni yer mama"....  hhahahahahaaa.... alahhaii pwincess mama nehhhhh..... geget karangggggg.....



Nota kaki:  Selamat Pengantin Baru & tahniah untuk Maksu & uncle...semoga berbahagia & dirahmati selamanya...ameen....

Friday, September 7, 2012

Petua Masuk Rumah

Terdengar dalam radio, Dato' Fadhilah Kamsah memberi petua masuk rumah bagi menggelakkan syaitan menggangu.... elakkan rumahtangga yang 'panas'....  elakkan dari suami isteri marah-marah/bergaduh.... elakkan anak-anak yang tidak mendengar kata ibu bapa...

simple jer petua nya...

"Berdiri depan pintu rumah.... baca Bismillah 3 kali.... ucap Assalamualaikum... senyum...pusing tombol & mulakan langkah dengan kaki kanan"...

Petua ringkas yang kadang-kadang kita terlupa nak amalkan...so, azam mulai hari ini....  nak praktikkan petua ini.... masuk rumah dengan senyumannnnn...taknak muncung-muncung dah... hahhahaaa...(sokmo muncung-muncung sebab geram dengan spiderman & princess yang banyak kerenah & panjang akal tiap kali sampai  kat rumah)....   ♥

Wednesday, September 5, 2012

Anak-anak Q-Dees


En Newton... class kak tasha... wah!! anak mama dah nak convo dah... dah nak abih preschool dah....  sekejap jer rasa masa berlalu....  dah besar anak mama... tahun depan dah masuk sekolah rendah... huhuhuuhuu ...  tetiba rindu kat kak tasha yang baby dulu..... jumpa kak tasha tak dalam gambar diatas??  barisan kedua...dua dari kiri... my little princess... mwuuamwuahhmwuahhh!!!

En Shakespeare... class akief....  untuk pertama kalinya  my little hero pakai Uniform Q Dees... congratulations  to teacher Emy & teacher Ain, sebab berjaya memujuk anak teruna memakai baju berkolar... bukan senang nak bagi akief pakai baju berkolar &berbutang, sebabnya... dia lansung tak akan memakai baju selain round neck t-shirt.... sebab itulah akief dapat pengecualian untuk tidak memakai uniform lengkap ke sekolah... setiap hari memakai pakaian sukan.... Akief yang duduk di tengah-tengah berseluar panjang hitam..  :-)  .. heheheheee...kan hensemmm kalau setiap hari pakai uniform pergi sekolah....

Tuesday, September 4, 2012

Memori raya

alahhaiii...raya dah nak abih baru sibuk nak bercerita pasal hari raya.... heheehheee...raya tahun ni...alhamdulillah... meriah seperti biasa....  bezanya, tahun ni akief & tasha dah pergi solat sunat aidilfitri....  oleh sebab kak tasha puasa penuh genap sebulan, maka pagi raya... kak tasha di bawa ke masjid untuk bersama-sama menunaikan solat sunat Aidilfitri... abah pun sgt excited nak bawa anak terunanye ke masjid bersama-sama... maka...sekeluarga ler kami menunaikan solat sunat tahun ini....  Alhamdulillah.....

Solat sunat aidilfitri pertama kak tasha & akief

Bermaafan di pagi raya.... 

Hari raya yang sangat penat sebab nak kejar spiderman ni untuk bergambar... eee...banyak sangat akal dia bila disuruh bergambar....  tutup muka ler..toleh tempat lain lerr...  akief sempat membebel.."adik tak faham ler...kenapa semua orang asyik bagi adik duit jer hari ni???"....   hahahahaaa....akief yang tulus...masih tak faham erti duit raya....
 
 
♥ Sekeluarga....  grey untuk tahun ini...  ♥