Thursday, March 31, 2011

Scha-scha

Semalam, agak tak ada kerja....jadinya membuat kompilasi gambar si kembar kiteorang... our scha-scha... untuk di tag kepada ayahlong... tengok gambar kembar niii...tetiba jer rasa sekejap je masa berlalu... dah besar dah anak dara berdua ni....










My Twin:  Natasha & Aleysha

Dedulu... bila tasha lahir... antara pilihan nama untuk tasha ialah Aleysha... dalam duk pilih-pilih.... kiteorang decided untuk ambik nama Natasha (plannye nak guna nama Aleysha untuk adik tasha pulak)...  list nama-nama pilihan tu...ayahlong tgk.. then bila aleysha lahir... ayah long minta list yang mama buatkan.. terus ayah long ambik nama Aleysha... hahahaaa..memang dah tersurat... tasha ada adik bernama Aleysha... dedua scha ni beza umur sebulan jerr... & memang di layan ala-ala twin...

Monday, March 28, 2011

Kisah seorang makcik

ni entry kategori luahan perasan...

ceritanya, semalam bawa anak-anak berlima ke shopping complex.... sempena birthday along, so... keluar ler bawa GBS cari hadiah... hadiah untuk birthday boy & GBS yang lain... sesambil nak cari cake untuk along... memula cari toys kat Jusco seremban 2.. jenuh berpusing.... along tak berkenan dengan apa-apa toys pun... GBS yang lain dah dapat mainan yang berkenan... (untuk along, sebenarnya toys along kat rumah tu dah banyak sangat... tu yang sampai dah tak tahu nak pilih toys apa dah...)oleh sebab tak ada yang berkenan, along ajak pergi cari mainan kat seremban parade pulak... nasib baik kat parkson ni ada yang along berkenan... dah beli mainan along, ambil pizza.... keluar ler dari seremban parade untuk pergi cari birthday cake pulak....

dan ceritanya bermula... ngam-ngam turun dari bangunan seremban parade tu...baru jer nak keluar ke jalan besar.. (depan TNB seremban)... tetiba kereta berhenti.... Alhamdulilah juga, sebab kereta ni rosak selepas turun dari ruang parking...kalau tak... tak nak bayangkan lerr... & nasib baik tak masuk jalan besar lagi...kiranya dalam kawasan seremban parade lagi le... dah kereta dah sangkut.... maka trafiic kat belakang pun sangkut juga lerr.. terpaksa le pergi minta bantuan pengawal jaga trafic & buka laluan sebelah tu.... kiranya laluan alternatif leee...

Ni kiranya pengalaman pertama kereta rosak kat tengah jalan... aduuii.. dengan 5 orang kanak-kanak ribena lagi... ooohh..kanak-kanak ribena tu buat macam tak ada apa pun yang berlaku.. sakan duk bergurau jugak dalam kereta.... pada ketika ni ler boleh nampak TRUE COLOUR rakyat malaysia.... tak semuanya.. tapi ada ler jugak golongan-golongan yang hanya fikir pasal diri sendiri saja... mama & GBS tak melalui sengat pengalaman ni, sebabnya.. apa bila kereta rosak, called ayahlong minta dia datang bersama 'skuad penyelamat'... nak tunggu ayah long sampai, mama bawa GBS masuk dalam subang parade... main kat playland... takkan nak berjemur dengan kanak-kanak ribena tu kat dalam kereta... so, tinggal le my luvly abah jer tunggu kereta & ayah long sampai... abah ler cerita tentang macam-macam peel oramg sekitar...


yang paling tak sopan santun... adanya seorang makcik ni... penampilan tu memang ala-ala penuh keibuan ler.. tapi bila nampak kereta kitaorang menghalang jalan... sempat dia pergi marah kan abah dengan ayat2 yang agak kasar sambil asyik duk kata.." kereta awak rosak..itu masalah awak... saya nak lalu jalan saya..saya nak cepat ni"... adduuiii makcik sayanggggg... kiteorg bukan saja-saja suka-suka hati nak "sidai" kereta kiteorang kat situ... kiteorang pun nak balik cepat... tak ada nye rasa happy "picnic" kat tengah-tengah jalan tuuuu....  ada jugak beberapa orang yang duk cakap.." tak boleh tolak ke??".. alahaiii...tengok ler jugak keretanya... dah ler yg bertanya tu bukan nya nak sukarela tolong tolakkan... kesimpulannya... bila seseorang itu tidak berada dalam situasi itu...mereka tidak akan tahu masalah yang dihadapi oleh orang lain... apa salahnya bertimbang rasa sikit...& bukannya tak ada alternatif jalan lain untuk keluar dari mall tu.... alahhaiii.. ragam manusia...

eemm..untuk along... happy birthday sayang.... semoga along menjadi anak yang soleh...pelajar yang cemerlang & abang yang baik kepada angah...kak tasha..alesya & akief... mwuuahh...wuahhmwuuahh..sayang alonggg...

Friday, March 25, 2011

Slipped Disk

Slipped Disk Overview


The disks are protective shock-absorbing pads between the bones of the spine. Although they do not actually "slip," a disk may split or rupture. This can cause the disk to fail, allowing the gel (which is part of the disk) to escape into the surrounding tissue. The leaking jellylike substance can place pressure on the spinal cord or on a single nerve fiber and cause symptoms of pain either around the damaged disk or anywhere along the area controlled by that nerve.

The layman's term "slipped disk" is, therefore, a misnomer and actually refers to a condition whereby portions of an abnormal, injured, or degenerated disk have protruded against nerve tissues. This condition is also known as a herniated, ruptured, prolapsed, or more commonly, slipped disk. The most frequently affected area is in the low back, but actually any disk can rupture, including those in the neck.


Slipped Disk Causes


Factors that lead to a slipped disk include aging with associated degeneration and loss of elasticity of the disks and supporting structures; injury from improper lifting, especially if accompanied by twisting or turning; and excessive strain forces associated with physical activities. Sudden forceful acute trauma is an uncommon cause of a slipped disk.


Source:   eMedicineHealth


Thursday, March 24, 2011

Teh O

Semenjak dua menjak ni...akief suka sangat minta air teh O... setiap hari... sampai jer rumah...terus dia pergi ke dapur...buka kotak tempat simpan uncang teh.... terus dia ambik satu uncang... hulur kan kat mama... sambil cakap.." mama, nak air teh".... dah ler bila order tuhhh..ala-ala order susu.... nak terus siap jerr... kadang-kadang kena  jugak tunggu air panas... mula ler dia buat perangai kalau lambat siap teh O nyee... aduuii..kat mana le belajar minum teh o niii.... kat sekolah ke?? tengok dalam menu takde pun teh O.... minum nye tidak le bnyak...secawan pun tak abih... tapi yang pasti..setiap hari mesti order teh O.... eee.... little spiderman ni makin panjang akal..... ;-))

video
video
my hero yang selalu buat mama rase mcm nak gigit-gigit jerr nose nye... sebab panjang akal sangat.....
video
Bila dua beradik bermain...

Monday, March 21, 2011

Facebook



Dialog pagi tadi...sewaktu menyuap tasha breakfast...

Tasha : Mama.... bila kakak nak ada facebook??
Mama : Facebook...kakak nak buat apa??
Tasha : yer lerr.. nanti kakak nak kawan-kawan...
Mama : Emmm... kakak nak main game ke??
Tasha : Tak le... takpe..nanti kakak dah pandai baca... kakak ada facebook yer mama..
Mama : yer lee

My princess dah tau facebook dah... ni mesti gara-gara seminggu duk berkawan dengan kak yam & kak fatihah...    ;-))

Sunday, March 20, 2011

Berakhirnya cuti sekolah

Dah pukul 10, kedua-dua putra & puteri dah diperintahkan tidur sebab esok harus pergi sekolah.... akief manjang duk cakap taknak pergi sekolah...gara-gara dah 10 hari diulit mama....

Cuti sekolah pertama kakak di habiskan dengan agenda balik kampung... juga sempena perkahwinan mak uda tasha.... selamat pengantin baru untuk mak uda & pak uda.... nak cerita apa yer pasal cuti...tak ada apa-apa cerita sangat....  kat KB boleh dikatakan hujan setiap hari....  emmm.. tak tau nak taip apa lerr...

Tasha @ wedding mak uda
'kakak-kakak' yang rajin melayan tasha & akief...
Our flower girls..kak tasha & kak fatimah

Nota kaki: Dah 10 hari bercuti... 10 hari tak ambil tahu pasal ofis... 10 hari tak sentuh laptop... tetiba rase kelu nak menaip...eemm... nak taip pun rase cam "beku" jer ....

Thursday, March 10, 2011

Kali Pertama Cuti Sekolah


Kenapa tetiba feeling-feeling school holidays pulak?? heheehee... yer ler..next week kan sekolah cuti...so, sekarang ni kan dah dalam fasa "anak bersekolah"... maknanya, next week tasha cuti sekolah ler seminggu...  jadinya, sempena tasha "menyambut" cuti sekolah yang pertama... aci tak mama tasha gedik-gedik bercuti bersama-sama tasha seminggu ??.. ;-))  hehhehee...eee.... mama tasha memang overr....


Wednesday, March 9, 2011

Doakan yang terbaik

Malam tadi... sambil-sambil ulik tasha untuk tidur (akief dah selamat tidur)... tetiba tasha tanya... " mama, nanti kalau mama & abah tak ada...siapa nak jaga kakak & adik?"....  abah bersuara.."abah & mama pergi mana?".. tasha jawap .. "kalau mama & abah meninggal..siapa nak jaga kakak & adik"... eemmmm..tetiba rasa sayu ngan soalan tu.... lepas tu...mama & abah cakap." kalau mama & abah tak ada... kakak kena baca al fatihah untu mama & abah... pastu baca doa untuk ibu bapa tu yerr"... terus tasha berair mata....sambil teresak-esak cakap ..." kakak taknak mama & abah tak ada... kakak nak mama & abah jaga kakak & adik sampai bila-bila"... alahaaiii kakak... mama pun ala-ala berair mata jugak...  rasa sayu jer tengok air mata kakak... nampak keikhlasan kakak bertanya soalan itu.....untuk kakak... sama- sama kita doakan yang terbaik untuk keluarga kita yerrr... mama sayang sangat-sangat kat  kakak & adik....

Tuesday, March 8, 2011

Apabila si dia dah pandai memilih

Luahan di pagi hari......

Lately geram betul dengan my little hero..... sebabnyeeee...sekarang makin memilih pasal baju & seluar....  kalau memilih tu yang cun ok jugak ...ini tak... aduiii lerrr...baju berkolar....memang lansung dia taknak sekarang ni..... even baju tu gambar spiderman kee... ultraman keeee....  asal ade kolar... terus dia cakap.."tak nak"... kemeja jauh sekali lah.... siap boleh meraung -raung ler kalau nak paksa pakai jugak... dia lagi sanggup pilih t-shirt kosong putih yang lusuh berbanding dengan baju berkolar baru yang bergambar spiderman.....  dari dulu dia memang tak suka pakai baju berkolar....rimas agaknya...tapi kadang kala...tetap boleh juga pujuk pujuk dia... tapi sekarang.... lansung taknak.....  2-3 hari ni mula buat perangai taknak pakai jeans panjang...nak pakai seluar pendek jerr... pagi tadi pun meraung-raung bila nak pakaikan jeans panjang..walhal jeans tu gambar mickey mouse ( kartun fav. akief) ....  aduuuiii..penat nak layan kerenah anak teruna ni dalam berpakaian.... alasan tiap kali taknak pakai baju yang dia tak suka... " taknak.. tak best.... tak muat"....  eeee... gigit nose baru tauuuu.....


Berhenti berharap untuk melihat akief berpakaian seperti ini.....
kriteria pakaian yang lulus bagi akief....


nota kaki: erk...gambar dari pak google....

Thursday, March 3, 2011

Mesej daripada JPS

from :  JPS
untuk info lebih lanjut, sila klik : pendaftaran tahun 1

Tasha akan memulakan persekolahan pada sesi 2013....maknanya, dah kena buat pendaftaran ler untuk tasha....eemm..tetiba rase macam...emmm.. dah besar dah tasha... dah nak masuk sekolah dah.... (walhal lagi dua tahun...sungguh over mama tasha niiii)  ;-))

Tuesday, March 1, 2011

Teluk Batik, Lumut



Jalan-jalan ke Teluk Batik.... asalnya takde ler plan nak berjalan pun.. ayah long just datang hantar along,angah & alesya...dah rindu-rinduan dah dengan kak tasha & akief.... bila ayah long nak balik seremban... akief cakap kat ayah long dia nak gi swimming pool... nak swimming lagi... akief kan cinta hati ayah long.... dah cinta hati dah ajak ...terus ler ayah long ajak pergi teluk batik...  terus cecepat packing baju.... hehehehee..kire terer jugak..dalam masa  setengah jam dapat siapkan semua barang bebudak ni.... kirenya..ni holiday ala-ala terjah jer ler ni..... dalam pukul 12, terus gerak ke teluk batik....  sampai sana dalam pukul 2.30...ngam-ngam terus check in....  kiteorang check in kat marina cove resort,  ayah long ambik 3 bedroom apartment... besar & sangat sesuai untuk GBS ni berlari berkejaran bergurau senda....

Lepas check in terus turun ke cafe....lunch.... cafe nye bebetul sebelah pool...abih jer makan..terus GBS ni terjun pool... takdenya istilah rehat kat bilik untuk diorang ni.... nasib baik ler teduh....  sakan melayan diorang main air sampai ke petang... dah petang... naik bilik, cuci badan..salin baju.... terus pergi jalan-jalan ke pantai teluk batik.... bagi peluang GBS main pasir & air pantai...happy jer semua orang...suka tengok diorang excited & main sesama.....

Malam, layan ikan bakar kat Medan Ikan Bakar Teluk Muroh....  medan ni dekat sesangat dengan resort yang kiteorang duduk...jalan kaki pun boleh.... sebelah pagar jerrr... makanannya..... LAZAT yang amat... ikan,ketam,sotong,udang,kerang...semuanya SEGARRRRR...besstttttt.... superb...

Ahad...lepas jer breakfast.... GBS ke marina water park... water park ni sebelah pagar jer dengan resort yang kiteorang duduk.... so, hari ni tak layan  swimming pool resort...tp sakan melayan water park.... sakan GBS ni main air.. hehehheeee...  semua orang nampak happy.... walaupun holiday yang ala-ala terjah jerr...tapi amat seronokk.... untuk akief, next time boleh ajak ayah long datang sini lagi  yerr....


Dataran Hadhari
Pantai Teluk Batik

seronok layan sunset.....
Muzium Siput
Entrance Marina Water Park

 Main air sampai legam..... diorang ni dengan air memang tak dapat dipisahkan....pantang jumpa kolam, terjun ajer diorang ni....
 lepas main air...main pasir pulak.... sakan semua orang membuat sand castle....

Our luvly princesses...cha-cha d'twin...

my luvly akief... luv this photos...sebab dapat snap gambar akief sambil akief tgk camera & senyum.... akief & spiderman yang di bawa kemana saja...

Semua orang possing dengan baju baru... kihkhihkhhikkk... baju TELUK BATIK.... kiteorang singgah lunch kat restoran ni sebelum bertolak balik... makanan kat sini sedap sesangat...  yummy yummyy..terbayang-bayang neh roast chicken nyerr.....  chicken chopnyer pun besttt.... blackpepper saucenyer seedaapppp...pizza dia pun besttt....sedaappynee...ayah longgg...one more trip to teluk batik... hehehhee....
Along yang rajin melayan akief... akief memang jatuh chenta dengan along... nak kemana-mana..jalan mesti nak pimpin dengan along....