Thursday, February 24, 2011

Ice Skating, Sunway Pyramid

hahahha...sebelum tulis entry neh nak gelak dulu... sebab nye entry neh berkaitan satu couple yang perasan muda remaja kuutt... khihkhihkhikik.... neh entry cuti hari wilayah ...tp duk terendam kat dalam draft...tak perasan lak...so, oleh sebab takde new entry.... boleh jer kut nak sambung taip pasal ni....

cuti hari wilayah... kakak & akief tetap bersekolah... sebabnya diorang  ni anak-anak selangor... so, mama & abah ambik kesempatan berdatingan lerrrr... dah lama kan tak dating.... so...ronda-ronda kat sunway pyramid... memula hajat di hati nak tengok wayang...tapi macam takde cerita best lakkk... akhirnye... kiteorang masuk kat ice skating tuuu... dah lama rasanya tak buat acara dating-dating main ice skating neh.... zaman muda remaja dulu... ada ler aktiviti neh... layan ice skating kat bukit jambul....

citer pasal layan ice skating nehh... aduuuuiii.... wat malu ngan bebudak jerr... bebudak lagi laju duk ber skating.... tetiba jer rasa dah bukan muda remaja lagi... khihkihhkhihkikk... next dating dah tak boleh buat acara ice skating ler .... ala-ala nak terseliuh jari bila tergelincir... aduuii..lagi banyak gelak dari ber skating sebenarnya.. apa-apa pun... tetap enjoyyyy....


It's really hard to get a picture of yourself in the skating ring with the skating shoes... hehehhee....alasan untuk tidak snap byk gambar.... tak boleh snap photo pun di skating ring ni...nanti "abg polis" mai tegur..... eemm..takde masa nak snap photo puunn..sebab lagi banyak layan gelak & gelakkk... untuk sesiapa yang nak mai  skating.. dinasihatkan bawa glove sendiri yerr.. lagi jimat...

Wednesday, February 23, 2011

Terjah jerr..

video
Ni acara terjah jerr.... sebenarnya kiteorang tak tau pun apa aktiviti yang ada kat atas stage ni.... lokasinya kat Alam Sentral... lepas je makan kat KR.. terus keluar...ngam-ngam terus nampak bebudak tengah beratur naik stage...& tasha pun terus laju jerr pergi naik stage jugak... tak sempat kiteorang nak tanya apa aktiviti yang sedang berlansung...  pastu diorang mula mainkan muzik...pastu suruh ler bebudak ni joget-joget...erkk..joget ke?? emmm.. pusing pusing duduk duduk tepuk tepuk kuttttt.... tasha pun follow jeeee... hehheheheee... kiteorang pun..layaannn jer lerrrr.....

yang ala-ala pilu sikit...lepas bebudak ni menari.... penganjur ni nak bagi hadiah ler....kirenye semua yang naik atas stage tu dapat ler cenderahati... tapi tasha kan tak register nama pun... sebelum naik stage tadi.... diorang ada sesi register nama ler kutttt...dah...tasha pun ala-ala join d'Q jugak nak ambik hadiah.... DJ tu duk ler sebut  nama bebudak yang join ni...soheh-soheh ler nama tasha tak de kan.... tak nak bagi tasha kecewa...terus mama panggil tasha..ajak gi tengok gerai yang jual accesories..kebetulan kat situ ada jual cekak rambut yang tasha duk berkenan... terus ler mama belikan untuk tasha... hehehehhee... tak sampai hati pulak nak tengok dia terpinga-pinga tak faham kenapa dia tak dapat cenderahati tuuuu.... tapi mama cakap jugak kat tasha kenapa dia tak dapat hadiah... dia angguk jerr...

Tuesday, February 22, 2011

Akhirnya...

Akhirnya.... dah hampir pukul 4... baru ler dua beradik ni tidur...jenuh suruh tidur dari tadi.... banyak jer akal nak main.. rumah dah tunggang terbalik ni....hajat di hati nak kemas rumah...tapi dua beradik ni lagi cekap mengemas.... ni dah pukul 4...aura nak kemas rumah pun dah tak ada (banyak ler alasan mama... hehehehee...)

aduuuiii...kain dah berlambak niii... patutnya dah boleh mula mengemas nii..tapi jeles pulak tengok dua beradik ni tidur.... macam nak join diorang jerrrr... hehehehehee...


muka kanak-kanak yang penat...penat bermain... penat bergaduh... penat berebut barang.... muka penat yang mendamaikan mama....

Tangisan di tengah malam

Sedang melepak sesambil tengok cerita kartun bersama tasha & akief... yee..hari ni semuanya tak ke sekolah.....

Malam tadi.....sakan duk suruh tasha tidur....dari pukul 10 dah suruh dia tidur...kan tidur lambat kan, sakan lak nak kena kejut bangun pagi...dalam duk suruh dia tidur tu...tasha duk minta ler gosok-gosok telinga dia... katanya sakit telinga... so, sambil baring...sambil ler gosok-gosok manja telinga kakak... susu dah berbotol-botol habih...tuannya tak jugak tidur...sesambil pegang dahi & badan..rasa macam panas sikit...ala-ala nak demam..... so, terus bagi dia makan paracetamol....risau takut tetengah tidur kan, suhu naik mendadak tanpa sedar..... mana ler tau...kut-kut mamanya sakan tidur...tak sedar nak pergi check suhu anak.....

sampai pukul 12 tak tidur-tidur jugak kak tasha ni....dikira kejadian yang amat jarang berlaku ni.... sebabnya tasha& akief  ni kategori yang tidur awal.... mama dah sakan duk pujuk-pujuk suruh tidur sambil duk gosok-gosok telinga... time ni kakak dah berair mata...duk ulang cakap kata sakit telinga...ishhh... kalau tadi rasa macam tak ada apa-apa..sekarang risau ler pulak tengok dia duk mengadu sakit telinga tuh.... dalam pukul 1 pagi dia dah menangis teresak-esak kata sakit telinga...agaknya sebab dah bercampur dengan mengantuk kuttt....dengan penatnye... telinga pulak sakit.... semua serba tak kena.... akhirnya, pukul 1.30 pagi mama suruh abah bawa tasha pergi klinik.... jiwa kacau ler tengok anak duk menangis sambil duk cakap sakit telinga....risau macam-macam.... so sambil menangis syahdu..tasha & abah pergi ke klinik..mama kena ler duk rumah...jaga akief yang sedang nyenyak tidur....

nasib baik ada klinik yang buka 24 jam... pukul 2 lebih.... tasha & abah sampai rumah.... nasib baik doctor kata tak ada apa-apa yang serius.... semua ni disebabkan earwax  yang agak keras... so, doctor bagi antibiotik, ubat tahan sakit & eardrop.... sambil duk dengar abah cerita pasal penerangan doctor, sambil bagi ubat kat tasha..time ni tasha dah ok..dah ceria...dah gelak-gelak..dah tak ada tangisan sakit dah.... alhamdulillah.... lega mama...risau tau tengok anak menangis sambil mengadu sakit ni....

oleh sebab dah cergas...jenuh nak suruh tasha ni tidur...ada je benda yang dia nak borak... akhirnya... dalam pukul 4 pagi rasa nya baru le natasha  ni tidur.... lega tengok dia tidur nyenyak.... tak sampai hati nak kejutkan dia pukul 7...baru 3 jam dia tidur... so, mama biarkan jer le kakak tidur.. hari ni tak payah ke sekolah lerr...rehat cukup-cukup...

Saturday, February 19, 2011

Surat untuk kakak

Semalam, sampai jer rumah... kakak cerita ..."mama...hari ni kakak dapat surat".... tanya kakak siapa yang bagi surat... sebab mama ingatkan teacher yang bagi surat....nak bagitau apa-apa kat parent kuttt.... then kakak bagi tau kawan dia yang bagi surat.... "ooo...kawan kakak...mana suratnya...mama nak tengok".. then dia keluarkan ler surat tuuu... ini suratnya...

kihkhihkhihkk....ooo..surat gambar luv & flower rupanya.... hehhehehhe... tanya kakak siapa nama kawan kakak yang bagi surat ni.... "amir haziq yang bagi".... oooo..amir haziq (mama tak kenal pun siapa amir haziq ni)... then tanye lagi..:kenapa dia bagi surat gambar luv & flower?"... tasha jawap.." allaaaa... dia kan suka kakak"... khihkhikhihhkikk...aduiiiii ler...nak tergelak mama dengar jawapan tuuuu... ni dikira surat version deduanya tak pandai menulis lagi yer kak... tu yang main lukis-lukis jerrr.... hehehheee...mama tanye kakak.. " kakak ada bagi surat kat amir haziq ke??"... kakak jawap.. "tak pun..."

Thursday, February 17, 2011

GBS @ Melaka

Hari jumaat  mak long tasha call...cakap ayah long ajak bawak tasha & akief jenjalan main kolam kat melaka sempena birthday ayah long.... oleh sebab saturday tu birthday ayah long...ayah long nak belanja semua orang jalan-jalan.... wawawa....alang-alang ayah long yang sponser semuanya...so, apa lagi... lepas maghrib, kiteorang terus ler menghala  ke melaka... ayah long sekeluarga dah check in petang lagi...dah sempat terjun kolam semuanya dah.... mama kena ler balik rumah dulu...packing baju-baju dulu...sebab time mak long call mama dah kat ofis...kalau tau awal-awal....boleh siap semua barang malam tadi....then boleh  ler gerak awal sikit....

Mulanya plan nak makan ikan bakar malam tu...tapi kiteorg sampai pun dah ala-ala lambat...bebudak dah penat..... so, just order room services jer lerr..... ayah long plan untuk duduk kat sini dua malam...so, malam esok boleh makan ikan bakar...tapi sebab ahad pagi abah kena organize bowling tournament untuk post graduate society...terpaksa le tidur satu malam jerr...hari ahad kena ada kat shah alam....takper...next time ayah long sponser jalan-jalan tempat lain pulak yerr....mwuah mwuahh mwuahh...sayang ayah long.... hehehehehehhee...

Along & angah memang tak boleh di pisahkan dengan play station...gi mana-mana pun play station mesti bawak...... tapi bile uncle ada...yang over layan play station neh uncle sebenarnya..... hehhehehehee....
Akief membuli kak Lesya.....alesya comeyy ni sangat suka melayan akief.... selalu sangat "mintak" ngan che su suruh tinggal kan akief kat rumah lesya.... 
Lepas breakfast...acara terjun kolam...tengok bebudak niiii.... bila bab kolam... memang laju.... berlari ajer....dengan akief-pun sama.... lajuuu jerrr.... memang tak ingat mama & abah dah pun.....
Memula tiga orang ni main kat kolam bebudak...tapi sekejap jerrr...tak sampai lima minit pun..... pastu sumer dah rasa ala-ala dah 'besar" kuttttt....tak pun sebab along & angah sakan duk memanggil ajak join diorg kat kolam yang besar.... terus semua nak pergi main kat sana....

Alesya + Natasha = Cha Cha...
My encem along....
Uncle yang sakan guna "tiket" nak teman GBS....
Akief yang happy...tengok ler dia punya gelak..... memula risau nak biar kan dia main slide ni..... sekali dua suruh ler bebudak ni teman dia.... lepas tu...lansung dia taknak ada orang teman... nak main sorang sorang... tak sudah-sudah duk cakap.."oohhh hebatnyee"..
Bila dah pandai terjun sorang-sorang ni....lagi sakan dia duk layan slide ni....

akief & abah layan jacuzzi...memula akief ala-ala takut nak masuk jacuzzi....agaknya dia bayangkan air panas kuttt bila nampak bubbles tuuu.... then sakan duk pujuk dia suruh main bubbles tu.... bila dia dah syokkk layan bubbles....dahhh...sakan duk mintak nak main bubbles tu pulak... ala-ala ngamuk sebab tak boleh pegang bubbles...dia duk bayangkan bubbles yang ala-ala air sabun tu pulakkk...jenuh nak terangkan kat dia pasal bubbles neh pulak...aduii ler akief...


Lepas lunch...bawa GBS ronda-ronda ke zoo melaka....  nak citer apa yer pasal zoo melaka neh..emmm..ni bukan kali pertama GBS ni gi zoo.... tapi diorg tetap seronok jugak... hehehhe..asalkan dapat berjalan bergurau sesama....seronok jer ler diorang.... dedua mama & abah pun..seronok jer ler layan kerenah anak-anak & anak-anak buah... dah anak-anak happy.... mak ayah pun happy lerrr....



itu ler citer jalan-jalan GBS...untuk ayah long...happy belated birthday... luv u so much... mwwuahhmwuuahhmwuuahhh.... u are d'greatest brother yang mama ada.....

Tuesday, February 15, 2011

KL Hop-On Hop Off City Tour

Sambung cerita ronda-ronda KL.. (lama nya nak menyambung cerita, busy melampau sekarang)... ok, citer ni sama hari dengan entry sebelum ni....cuti CNY punya cerita... hari ni baru berkesempatan nak menaip...

ok... sebenarnya dah lama teringin nak naik kl hop on hop off bus ni...ala...sejak zaman tengok video clip cerita apa ntah...yang rosyam nor berlakon...dia buat VC atas bus ni lerrr....sesejak tu ler teringin nak naik bus ni.... then, bila pergi muzium negara hari tu... ternampak ler hentian bus ni.... memang dah berhajat sesangat ler nak bawa bebudak ni naik bus ni...cuma tak tau kat mana tempat nak naik jerr.... alih-alih....lepas bawa bebudak pergi aquaria.... kiteorang keluar ler nak bawa bebudak jalan-jalan area taman klcc...ngam-ngam time tu ternampak bus ni.... ngam-ngam bus ni nak  bergerak pulak tuu... so,ala-ala langkah kanan lerr...tak perlu tercari-cari...& tertunggu-tunggu...terus ler kiteorg naik bus ni..... paling teruja....semestinya tasha & akief ler......  terus naik tingkat atas....pergi duduk kat bahagian yang tak berbumbung..... seronok diorang... time tu pulak dah pukul 5...so, cuaca pun tak panas.... redup & berangin jerrr.....lagi ler seronok duduk kat luar tu....

bus ni melalui 22 hentian.... setiap satu tour tu mengambil masa dalam dua jam... sekali beli ticket..valid selama 24 hours.... bus ni melalui tempat-tempat menarik sekitar KL dan juga hotel-hotel... kiranya , kata ler kita naik dari hentian satu..... sampai hentian 10...then kalau kita nak turun di hotel yang kita menginap...esok kita boleh naik & sambung  lagi ....sebab nya ticket tu boleh di guna pakai selama 24 jam...  nak naik turun naik turun dari mana-mana hentian pun boleh....pengalaman naik bus ni....seronok.... bebudak sakan nak duduk kat tempat tak berbumbung jerrr...lansung taknak masuk kat bahagian dalam...
Akhirnyaaa...tercapai hajat naik naik bus ni
Muka happy kak tasha
kusut masai rambut kena tiup angin
Abih terbang skirt..

ni gambar dari pak google..tak sempat nak ambik gambar kat dalam..sebab bebudak tak nak masuk kat bahagian dalam....





Friday, February 11, 2011

Aquaria,KLCC


<


Jalan-jalan CNY.....  sebenarnya ada plan lain, tapi terpaksa di batalkan...so, cuti panjang CNY....jalan-jalan pusing KL jer lerrrr... tapi bagus jugak...sebab jalan lenggang... tak payah nak sibuk-sibuk ngan jem... nak cari parking pun senang....

Jadinye, cuti CNY hari...bawa tasha & akief ke aquaria.... layan ikan-ikan.... layan scuba tsai shen.... eemm..ala-ala malas nak menaip....tepek gambar jer ler...
happy jer nak berjalan...


Akief yang memang takkan duduk diam bila nampak camera..... penat nak snap gambar dia....manjang dia buat tak tau jerrr...

Dalam aquaria tak dibenarkan guna flash....tu yang gambar ala-ala kelam jer tuhhhh....& tu jugak sebabnya tak banyak snap gambar.....


Akief yang makin panjang akal....
seeee...berlari jer kerjanye.....
Ultraman Cosmos