Thursday, May 17, 2012

Amalan ketika anak sedang menghadapi peperiksaan

Sempena minggu exam sekarang ni,  nak share amalan yang parent boleh buat ketika anak-anak sedang menghadapi peperikasaan... ( insya allah, turn mama tahun depan)... amalan ni boleh dilakukan di rumah atau ofis  atau mana-mana jer.... 

Ketika anak-anak sedang berada di dalam dewan peperiksaan, pada masa yang sama parent pula boleh lakukan amalan ini :

1. Ambil wudhuk.
2. Mengadap kiblat
3. Baca Syahadah - 3 kali
4. Al-Fatihah - 1 kali
5. 3 Qul - 1 kali
6. Surah Insyirah - Kali
7. Selawat Atas Nabi - 10 kali
8. Baca surah Yaasin - 1 kali
9. Baca Surah Insyirah - 100 kali
10.Niat dalam hati supaya Allah SWT permudahkan anak-anak kita menjawap soalan dengan mudah & tenang.

Ameen...  Insya allah.... semoga segalanya di permudahkan & anak-anak kita dapat menjawap soalan dengan baik.


Friday, May 4, 2012

Q Dees Sports Day

Dalam mood "tak ada kerajinan nak menaip"....  sports day sekolah kak tasha & akief last weekend....  layan letak gambar jer lerr....

Sampai jer kat dewan...tengok teachers sedang sibuk uruskan registration.... (yang bestnya, pihak sekolah dah sediakan  meal and  refreshment untuk setiap family)...

 
Nampak je kak tasha, terus teacher Tilaga panggil untuk diikatkan ribbon..... all girls yang terlibat sebagai pompom girls memang akan di pakaikan ribbon....  kat rumah lagi kak tasha dah suruh mama ikatkan rambut toncang dua, sebab teacher dah pesan macam tu....

akief yang paling awal masuk barisan kelas dia.... lama berdiri... muka dah ala-ala ketua kelas yg tak puas hati sebab ahli pasukan lain tak  muncul lagi.....

Kak tasha & kawan-kawannya...

 

video
 PomPom Girls

Dua acara yang akief turut serta... lari sambil bawa bola  & tarik bola guna gelung...

hadiah sukan pertama saya...  ;-)


wakil dari En-Newton
With the principal

With Teacher Ain.... guru kelas akief

Ini teacher Bib...