Wednesday, December 28, 2011

Entry terakhir

eeemmm...entry terakhir untuk tahun ni kutttt....  makin lama makin jarang menjenguk ke sini.... macam banyak benda nak dibuat kebelakangan ni....  mungkin juga sebab banyak benda yang berlaku kebelakangan.... eeeemmmm.... mungkin juga sebab dalam fasa perubahan....ooppsss...apa yg berubah tuuuuu..... ;-p

cuti Krimas yang panjang...macam ler panjang sangat...cuti 3 hari jer pun... eemm..kategori panjang ler jugak..kan... cuti panjang pertama tanpa abah....  abah yang perlu balik ke kampung untuk menguruskan banyak perkara....  nasib baik ada ayahlong...yang sudi datang menemani kak tasha & akief di rumah ( tak pun ayahlong tak yakin nak biarkan adik dia tidur tiga beranak jer kat rumah  ;-p   mwuaahhmwuuahhmwuuahh...sayanggg ayahlong).....  hari pertama cuti, tiba-tiba ayahlong ajak ke utara.... umum sangat kan utara tu...yer lerr..sebab nya tak decided pun lagi nak ke kedah ke...penang ke...dalam kereta baru ler terhegeh-hegeh nak plan itu ini...tetiba plan berubah ke Lake Town Bukit Merah.... alaa..plan jer puuunnnn.... dalam kereta mak long try call bukit merah resort untuk booked bilik..lansung tak dapat.... so, tetiba plan bertukar ke melaka pulak....ok.... terus masuk hiway nak ke Melaka... tak sempat sampai Nilai tengok kereta dah beratur panjang... ooppss...untuk makluman...ayahlong allergic dengan jem..terus plan bertukar...masuk Bukit Mahkota.... cari jalan ke Bagan Lalang... hahhahaaa...iyyeerr... akhirnye  bawa anak-anak main pantai di Bagan Lalang....
Walaupun plan ke hotel tak jadi....kanak-kanak ribena ni tetap happy....dapat main pantai pun dah boleh buat semuanya happy, sakan main + gelak....
Oooppss....perasan tak, 4 orang jer yang sakan main air.... anak teruna sorang ni takdenye berminat nak main air...sanggup dia sorang-sorang layan main pasir...
 Ini jer ler cara akief main air...sampai ke sudah rambutnya tak basah....
Penat main air...semua sibuk main pasir pulak....
Diorang ni bukan main pasir untuk buat istana pasir, tapi sakan duk korek pasir jadi lubang....
Dah sudah gali lubang, pakat berebut nak terjun dalam lubang pulakk.....
Pantai Bagan Lalang.... penat bermain....siap tukar baju..terjah ke gerai ikan bakar....eemmm.... oleh sebab hari cuti...semua gerai penuh....  eemmm, takde rezeki nak makan ikan bakar kat sini...terjah restoran kat Seremban jer ler for dinner....

Hari kedua cuti... beria ayahlong nak tunaikan janji pergi hotel...jadi, siap-siap le kiteorang untuk check in  di mana-mana hotel di  Melaka..... exit jer Ayer Keroh ... kenderaan dah bersusun...huhuuuuhuhuhuuu....apa lagi...orang yang allergic dengan jem terus mencari jalan pintas....yang akhirnya membawa ke Pantai Klebang ...  makanya, program mencari hotel terpaksa di batalkan.... Pantai Klebang ni merupakan pantai yang di tambak....  kat sini ramai orang bermain layang-layang....ramai yang berehat di tepi pantai...banyak gerai-gerai makanan/minuman...tapi pengunjung tidak dibenarkan untuk mandi...

Sewaktu memula sampai, beria ke tempat Kapal Selam...sebab tertanya-tanya apa yang ada di sana  (sebab tengok banyak kereta menghala ke sana).. rupa-rupanya projek yang tak siap lagi...projek membaik pulih kapal selam terpakai....
 Dua orang tuan puteri ni agak kecewa sebenarnya, sebab di pantai ni...semua pengunjung tak dibenarkan mandi....  
Walaupun tak dapat mandi.... namun tetap dapat main pasir.....

Minum petang sambil mengadap laut....eemmm...spiderman tak mengisah pun dapat main air atau tak...dia lagi suka layan ayahlong makan-makan....
Our Along
Sunset @ Pantai Klebang... siap main pasir....  terus menjalankan misi mencari ikan bakar...alhamdulillah...dipermudahkan urusan....jadinya, malam ni berjaya dinner dengan  ikan bakar....

Apabila ianya Chenta hati...melekat jerrrr.....  bak kata nenek.."sekaki jer ngan ayahlong"...iishhh...siap declared "adik anak ayahlong"..uiishhh....nie yang buat mama nak gigit  nose nehhhh....  ;-))

Hari ketiga cuti....bangun pagi, bukak jer mata, dua orang tuan puteri terjerit-jerit "nak pergi beach...nak pergi beach"....  aduuiiii...sepanjang hari duk menyebut ayat nie.... akur dengan permintaan tuan puteri...lagi sekali terjah ke Pantai Bagan Lalang.... 

Kali ni ayahlong siap bawa khemah.... konon senang nak berehat...tapi rasanya ayahlong jer yang berehat dalam nie...bebudak sakan layan main air jerrr.....

Happy dapat main air lagi.....

Spiderman macam biasa.... layan main pasir sorang-sorang...walaupun tiga hari berturut  datang ke pantai..... akief tetap tak berminat nak terjun sama dalam air.... 
 Dah penat semuanya, siap mandi & salin baju....  lepas maghrib...terus dinner wez ikan bakar, ketam,kerang & udang....eemmm...makanan yang terbaek....  ikan segar....ikan baru sampai yang masih hidup lagi....  kali ni kiteorang reserved  tempat makan awal-awal.... sampai-sampai jer tadi...sementara kanak-kanak ribena bermain...mak long terus  reserved tempat untuk dinner....  tu yang cepat terus dapat makan...tak perlu lah nak menunggu-nunggu.....




ooppsss...sekarang GBS ade ahli baru..namanya baby Sarah...kak tasha cukup suka melayan baby Sarah...siap cakap.."mama, boleh tak kakak nak ada baby???.. kakak suka ler kawan dengan baby...mesti best kalau kakak ada baby"... ambooiiambooiiiammbboiii....ok, nanti bila dah ada baby...kakak ditugaskan untuk menjaga baby yer sayang....time tu jangan nak ngelat pulak.....  ;-)




Monday, December 19, 2011

Al Fatihah

Al Fatihah untuk arwah Tok Cheq kesayangan kak tasha & akief yang telah kembali ke rahmatullah pada  15 Disember 2011.... semoga arwah ditempatkan di Jannatul Firdaus bersama dengan golongan yang mukhlis... ameen....

Wednesday, December 7, 2011

Apabila ianya 3 series

Hari ni terlambat masuk ofis gara-gara terlupa nak hantar dua orang chenta hati tu ke taska.... hehhehee.... dah separuh perjalan baru boleh perasan yang chenta hati berdua tu ada kat seat belakang tengah kusyuk tengok movie sambil minum susu.... hahahaha...sebab deduanya minum susu, tu yang senyap jer dalam kereta... tu yang menjadikan mama pun tak perasaan anak-anak ada dalam kereta...laju jerrr pandu kereta ke ofis.... hehehhee..nasib baik kakak bersuara.. " kita nak pergi mana ni mama?"... hahahah..baru ler tersedar yang terlupa nak hantar anak-anak dulu sebelum gi ofis....terpaksa ler patah balik  ke rumah... tu pun kak tasha sempat berbunyi.."alaa..takper ler kalau mama nak bawa kiteorang pergi ofis pun"...heheheheh... iyeer ler sangat...hari ni mula bawak ke ofis...esok lusa mula ler merenggek tetiap hari nak mai ofis.... macam ler mama tak kenal anak mama....  ;-)

adduuuuiiii...apabila dah masuk geng 3 series nehhh...memang makin pelupa lerrrr...

Friday, December 2, 2011

Ombak Rindu


Akhirnyaaaaaaa... tiba ler jua masa untuk menonton OR nieee.... eemmm...komen tentang cerita ni... tidak ler mengecewakan seperti Lagenda Budak Setan... iyee...para pelakon berjaya menguatkan cerita ini.... nak cakap terlalu berpuas hati, tidak juga...  kita kena terima hakikat ler yang jalan ceritanya terikat dengan 'masa'...masa untuk filem ni hanyalah dua jam... dengan masa yang terhad... tak semua jalan cerita yang kita baca didalam novel terlakar di screen....  kiranya ada juga perubahan & perbezaan antara yang di baca & yang di pertontonkan...  cuma agak terkilan bila ada part-part menarik dihilangkan dari filem ini.... juga terdapat banyak watak-watak yang ada didalam novel tetapi tidak wujud didalam filem ini seperti watak BONDA, MUSLIHA, HUDHAIRI...

Antara perbezaan yang ada :
1- Izah...  didalam novel Izah bermula sebagai pelayan di sebuah kelab malam, dari situ...dia sering menolak permintaan Hariz, menjadikan Hariz menyimpan dendam untuk memiliki Izah.... Izah kemudiannya di paksa menjadi pelacur & pelanggan pertamanya adalah Hariz...  di filem, Izah terus di jual oleh pakciknya kepada Kelvin & terus di paksa untuk melacur, & pada hari yang sama Izah bertemu Hariz buat pertama kali & Hariz terus memiliki Izah....

2- Hariz... Lelaki ego yang tanpa sedar jatuh cinta pada Izah..di dalam novel di gambar kemelut jiwa Hariz dalam menyelami perasaan sendiri & betapa sukar untuk Hariz meluahkan perasaan cintanya kepada Izah...di filem.... tanpa digambarkan konflik  perasaan Hariz, dalam masa yang singkat & dengan mudahnya Hariz meluahkan  segala perasaan cintanya...

3- Apartment Bayu Damai
 bertukar kepada Ombak Villa... iyerr...Ombak Villa sangat indah berbanding apartment yang di gambarkan di dalam novel....
4- Pak Dolah, didalam novel hanya Pak Dolah yang mengetahui pasal Izah sehingga menimbulkan perasaan cemburu di hati isterinya, sehingga wujud krisis rumah tangga..di filem..amat senang Izah mengenali keluarga Pak Dolah...

5- Comel.. kucing hadiah dari Hariz selepas pergaduhan mereka di apartment...di filem, comel dikutip oleh Izah di tepi jalan sewaktu mula-mula Izah melangkah ke rumah Hariz...

6- Tiadanya watak Izah sebagai pelajar, bekerja di sebuah syarikat pembinaan...tiada juga adengan wujudnya bibit cemburu di hati Hariz....  Difilem, Izah terus di ambil bekerja di pejabat Hariz.... & terus mengenali Datuk Sufiah

7- Tiadanya keluarga bonda tempat Izah menumpang kasih....

Kesimpulannya, bagi saya...adaptasi novel adalah lebih menarik dijadikan drama di sebabkan jalan ceritanya tidak berkejar dengan masa...banyak sentuhan dan  olahan menarik dan kreatif yang boleh dilakarkan... emm..tak sabar nak tunggu adaptasi novel BICARA HATI yang bakal ke udara di Astro.... harap hasilnya menarik seperti NORA ELENA.... Apapun, tak rugi ke pawagam untuk menonton OMBAK RINDU... 

Thursday, December 1, 2011

Snow Princess vs Dinosour

 Wajah happy princess kesayangan mama.... itulah kak tasha, senang sangat nak  tau  sama ada dia gembira atau tidak...senang tergambar di wajah, senyuman & gelak.....  dah jadi macam satu "peel" pulak....setiap kali nak christmas anak dara nie mesti sibuk ajak pergi tempat snow... terpengaruh dengan iklan kat tv ler nie....  nak menunaikan hasrat tuan puteri kesayangan nie... bawa ler dia ke Snow Walk i city.. (nasib baik tak pandai nak request nak main snow kat Europe...kihkhihhkhkk..erkk..kalau pandai puunn...sila main snow dalam mimpi jer ler yer sayang, tak pun nanti mama belikan hazeline snow jerrr)....  di snow walk nie... memang tuan puteri sorang ni sangat happy...  kiteorang semua dah separa beku...dia relaks jerrr...macam takde saraf sejuk pulak.... nasib baik ler kat sini boleh ulang keluar masuk sesuka hati, jadi...agak-agak beku..keluar ler kejap...  last sekali, semua org ala-ala dah beku untuk ulang masuk...sorang-sorang ler bawa anak dara nie masuk... memula abah bawa masuk...abah beku..giliran che mah pulak yang bawa masuk.... untuk sesiapa yang datang sini, silalah datang tanpa high expectation yer.... jangan ler berangan nak datang main baling-baling snow ball ke.... nak buat snowman keee...   just bagi peluang untuk anak-anak rasa pengalaman konon-konon berada kat tempat ada snow, kira ok lerr.... yang pasti...lain kali nak mai sini.... sila bawa minuman panas + biskut.... mesti sedap...dah beku, keluar minum air panas cicah biskut..... juga jangan lupa pakai kasut supaya dapat berjalan dengan selesa sebab lantainye agak licin.... kalau tak pakai kasut...boleh jer sewa kasut yang di sediakan...tapi macam agak licin jer tapak kasut tu....senang tergelincir....

Tapi tak semua orang happy main snow... spiderman mana suka snow....kannnn... hero mama ni muncung jer main kat sini...first dia tak suka nak pakai jaket tu, biase ler akief kan....mana boleh pakai baju berbutang & berkolar....siap cakap.."adik taknak pakai jaket...adik tak HENSEM pakai jaket"..huhuhuhuhuhhuu..banyak ler adik punye alasan.... nak memujuk pakai jaket punnn...macam-macam alasan mama kena bagitau... nasib baik ler sebelum masuk ke snow walk ni, akief terpandang dinosour kat tingkat atas.. (alaa..dinosour yg kat i city)..... ultraman kan suka fight dengan dinosour.... jadi our ultraman ni beria ler ajak pergi tempat dinosour, janji dengan akief..sekarang main snow dulu, pukul lima baru kita pergi tengok dinosour... baru ler berjaya bawa masuk dalam snow walk..tu pun manjang duk tanya jam dah pukul berapa & asyik duk cakap..." pukul 5 kita tengok dinosour yer mama"....

Bila dah habis main kat snow walk, waktu tu pun dah waktu tidur akief...akief kan kat mana-mana pun boleh tidur...sementara tunggu kakak puas bermain snow, akief dah tertidur dah pun.... tadi kan dah janji dengan akief nak bawa dia tengok dinosour... tapi tidur pulak anak bujang kesayangan ni... jadi, mama yang  dah amat mengenali anak sendiri...ajak juga semua orang pergi tempat dinosour... & snap gambar akief kat sana...reasonnye, sebab dah tau....bangun tidur akief akan tanya pasal dinosour... dia memang macam tu... dia akan ingat apa yang kita cakap & janji kat dia... kirenya mama perasan mama dah cekap ler, akief bangun nanti nak tunjuk gambar akief & dinosour, bukti mama dah bawa akief ke sana...   dah abih possing (kakak yang sakan berpossing)... terus gerak untuk pergi cari tempat untuk makan... ngam -ngam keluar dari parking lot, dah terjaga pulak anak teruna nie....ayat pertama yang keluar dari mulut dia.."kita nak pergi tempat dinosour ke mama?"...  huhuhuhuuu...kaannn betullll..... dah agak dahhhhh.... maka...sepanjang perjalanan mencari tempat makan & sepanjang waktu makan beria kiteorang bagitau dia yang tadi dah bawa akief ke tempat dinosour...tapi akief tidur, sambil tunjuk gambar...tapi akief tak layan..bile kakak tunjuk gambar kat camera, siap cakap.."adik tak nampak puuunn"... aduuuiiiii.... asyik ler duk ulang..." lepas ni kita cari tangga, kita pergi tempat dinosour yer mama"... eemm...sape ler yang sampai hati taknak tunaikan hasrat si kecil sorang ni....kalau asyik duk ulang cakap nak tengok dinosour, nak tengok dinosour....  maka...lepas makan...masuk dalam kereta...berpatah balik ler kiteorang ke i city, just untuk pergi tengok dinosour akief.....
Akhirnye.... puas hati dapat tengok & pegang dinosour.....  lepas jer tengok dinosour..terus cakap.."jom kita balik rumah....adik nak balik rumah dah"....  alahhaiii adik sayang mama nehhhh.....
Eeee.... rase cam nak gigit-gigit jerrr budak niee....  ;-p



Tuesday, November 22, 2011

Congratulations!!!!


Congratulations to the Malayan Tiger, you have make us very proud... hehehhee..tetiba entry pasal bola sepak... walhal kiteorang sekeluarga bukan peminat sukan bola sepak.... ;-)  tapi malam tadi,  berjaya menonton perlawanan  Malaysia - Indonesia untuk SEA Games 2011 sambil tersemput-semput dada berdebar...hahahhaaa...nasib baik tasha & akief tak kalut nak tengok cerita diorang... apa pun... tahniah untuk semua kontijen Malaysia & para atlit  dalam SEA Games 2011.... well done!!!!

Monday, November 21, 2011

Terlerai rindu

huhuuuhuu tajuuukkkkkkk......ke main... almaklum ler..aura OMBAK RINDU  beberapa hari jerr lagi  kannnn.. ;-p

citer balik kampung (minggu lepas punye cerita, hr ni baru nak menaip)...sebenarnya tak ada dalam perancangan untuk balik jumpa nenek di kampung...last minutes abah ajak balik jumpa nenek alang-alang GBS ada bercuti dengan nenek di kampung....lagipun sejak duk berjauhan neh..dah lama tasha & akief tak jumpe GBS...hampir dua bulan dah... ( rekod paling lama GBS tak berjumpa ler kiranya nie)... tambahan pula lepas ni abah dah mula sibuk sampai tahun depan...setiap hari akan balik malam...jadinya, dah tak ada acara berjaln-jalan dah lepas nie....duk jer ler kat rumah dendiam....tu yang abah cakap kesian kat tasha & akief...setiap hari duk sebut nama ayahlong, along, angah & aleysha...  ( memang yer punn..terutamanya akief...pantang tengok cerita ultraman, mulut mesti menyebut nama along, angah & ayah long... & yang pasti, watak monster tu akan dapat kat ayah long... ;-p)... alaa....abah pun rendu ngan diorang kannn...abah pun selalu jugak duk sebut dah lama tak jumpa bebudak tuuu...  ;-)

Sampai-sampai nye di kampung...ini lah aksi dua orang anak dara nie melepaskan rindu.... tuh siap kidnap kaftan mak long...sebabnya, kiteorang tak sempat nak keluarkan beg pakaian dari dalam kereta..dua beradik neh dah tak sabar nak mandi sama-sama... dah sudah mandi..orang sibuk nak bercakap + makan-makan..dia sibuk nak pakai baju....takde orang layan...akhirnye, diorang gi selongkar baju tidur mak long diorang.....
Acara wajib setiap hari...tetiap hari ayahlong bawa pergi berenang...... sampai dah legam dah semua orang...  tuh pun tak puas-puas jugakkk..... yang best bile GBS ada...tasha & akief terus jadi "anak" ayahlong.... hehehhe..mama & abah tidak di layan... ajak ler nak pergi mana pun, diorang takkan layan... melainkan kalau semua GBS joint sama.... jadi, mama & abah manjang keluar dating berdua-duaan... 



Budak paling happy..... Ayah long cakap, first time nampak kedai nie...semua orang terus teringatkan akief...tu yang bila akief balik jerr..tempat pertama ayahlong bawa adalah ke kedai ni.... sambil suh akief pilih ultraman mana yang akief nak...  kedai ni namanya HERO TOYS... memang macam-macam jenis toys yang ada kat dalam nie...bebetul kat town Kota bharu,  sebelah Dani hotel...
Yang pasti..dua orang kembar ni paling happy sebab dah lama tak berjumpa... memang melekat sepanjang masa... emm..nak wat camne..sekarang dah susah nak berjumpa..kena tunggu cuti sekolah ler baru boleh GBS nie berkumpul.. ;-(

Tuesday, November 15, 2011

Incik Handy Manny

Untuk mengelakkan kejadian macam semalam berulang ( isu taknak ke sekolah oleh akief lerr), hari ni bangun pepagi...mama terus cabut plug TV sebelum my hero bangun.... nampak je akief ala-ala mamai atas katil... terus mama & abah mulakan lakonan pasal  TV ROSAK... hehhehe..sakan mama & abah duk bercerita pasal tv rosak.... dengan muka mamai... terus akief tanya 

Akief : TV kita rosak ke mama??
Mama : A'a lee.... adik tau tak kenapa dia rosak??
Akief : Tak tau ler adik...
Mama : TV rosak sebab adik tengok disney junior lama sangat....
Akief: Ooooo...

Dah siap mandi & breakfast..akief dah mulakan dialog taknak ke sekolah nya... 

Akief: Hari ni adik nak pergi main taman...lepas tu adik nak duduk kat rumah.... adik tak nak pergi sekolah...
Mama : Ehh..macam mana adik nak duduk kat rumah...  TV kan rosak... adik pergi ler sekolah dulu...adik tumpang tengok TV teacher Elin yerrr...
Akief : Emm..boleh tak mama cakap kat teacher Elin nak pinjam TV teacher Elin... lepas tu..mama angkat TV teacher Elin.. bawa balik rumah kita...boleh adik tengok tv kat rumah kite...
Mama : Eeee... mana boleh...tengok..tangan mama kan kecik jer... mana larat nak angkat tv teacher Elin... tv teacher Elin kan besar...
Akief : OK le..ok leee....  boleh tak mama panggil HANDY MANNY & kawan-kawan datang repair tv adik... lepas tu..boleh ler adik tengok tv kat rumah... tak payah pergi sekolah...
Mama : yer ler..nanti mama suruh handy manny datang repair tv...tapi adik kena pergi sekolah dulu..tunggu handy manny datang untuk repair tv adik... rumah handdy manny kan jauh... adik kena ler tunggu dulu...
Akief : ok le..oklerr.... adik wait handy manny kat sekolah lerrrr.....


Jadinye, hari ni tugas menghantar akief ke sekolah agak senang...sebab dia nak tunggu handy manny datang repair tv... huhuhu...esok apa ler lagi akal anak teruna ni...sekarang dah jadi satu tugasan pulak, kena berfikir selangkah di hadapan...sebelum sempat akief mengeluarkan idea taknak ke sekolah, mama & abah kena cari alasan untuk akief perlu ke sekolah & macam mana nak hantar dia ke sekolah tanpa ade hok hek hok hek....

Monday, November 14, 2011

Blurrr....

Blurrr... selepas 10 hari bercuti..... tak tau nak buat kerja yang mana satu dulu nieeee.....adduuuiii... tu lerr.. sape suruh cuti lama-lama.... kang dah makin TAK RAJIN nak bekerja  (konon sebelum bercuti..azam bila naik kerja nak semakin produktif...berangan sungguh)... huhuhuuu...bile incik KERAJINAN nak mai menjenguk nieeee....cepat ler maiiiii......  ;-p

Friday, November 4, 2011

Salam Aidil Adha



Salam Aidil Adha...

Dari Kami Sekeluarga..
~Nik~Ayu~Natasha~Akief~

Thursday, November 3, 2011

Ceritera Akief

Hari ni Akief dari pagi lagi dah membodek mama & abah untuk taknak pergi school...& nak duk kat rumah sorag-sorang.....

antara jawapan-jawapn yang akief bagi untuk menyokong keputusannya untuk tinggal di rumah sorang-sorang...

Mama : Adik tak takut ke duduk kat rumah sorang-sorang??
Akief : Taaakkkk...adik tak takutt...adik hebattt...

 Mama : Nanti Siapa yang nak buat susu untuk adik?
 Akief : Takpe, adik pandai buat susu sendiri...  (sambil pergi kedapur...ambil botol susu & bekas susu... terus menunjukkan cara bagaimana nak membuat susu)
Mama  : nanti siapa nak masak untuk adik??
Akief : takpe... adik taknak makan...adik nak tengok TV jerr...

 Mama : nanti adik nak pergi toilet macam mana?
 Akief : takpe, adik pandai pergi toilet sendiri.... kalau adik tak pandai...adik cakap kat spiderman..nanti adik pergi dengan spiderman......

huhuhu....akhirnya, mama gagal mengajak adik ke sekolah...macam-macam umpan & hadiah yang ditawarkan, semuanya adik tolak sambil cakap...ADIK NAK DUDUK KAT RUMAH SORANG-SORANG jerr...  lastly, siap mama & abah tutup pintu rumah & keluar berpura-pura dah nak pergi ofis (sambil-sambil nak keluarkan kereta)....  lepas tu, sesenyap kiteorang intai dari luar rumah  (sambil mengharapkan dia akan cebek-cebek menangis sebab takut kena tinggal sorang-sorang)... namun gagal.... nampak dia duk santai-santai jer baring sambil tengok TV...tiada reaksi takut lansung, lansung tak mengisah kat kiteorang yang dah keluar.... terpaksa ler mama tinggalkan abah untuk meneruskan usaha memujuk adik kesekolah.... mama dah lambat untuk ke ofis....  then, abah telefon memberi laporan bagaimana memujuk adik untuk keluar dari rumah.... heheheh..abah switch off main board...terus black out... hehehheee.... sambil abah cakap.." tengok dik, TV pun dah habis bateri...nak kena charge dulu.... adik pergi sekolah dulu.... baru boleh charge TV"... kebetulan time tu adik nak ke toilet...dalam kegelapan, sambil menggunakan lampu di handphone jer...abah cakp.."tengok dik..toilet pun gelap..macam mana adik nak duduk rumah sorang-sorang?"....  Akhirnya, adik pun akur sambil cakap.." OK ler..ok lerr...adik pergi sekolah lerrr"....   aduuiii ler sayang mama nehhh...memang terasa nak gigit-gigit jerrrrrrr..... ntah esok apa ler akal dia lagi......

Tuesday, November 1, 2011

Annual Concert 2011

Selepas hampir sebulan, everyday mama mendengar & terpaksa menjawap soalan "bila concert kakak mama?" from my princess.....  utk tempoh sebulan ni, itule soalan yang kakak akan tanya setiap kali waktu breakfast.... akhirnya, hari sabtu lepas..... tercapai ler sudah impian kak tasha nak membuat persembahan di concert sekolah.....  yer ler, dari awal tahun lagi duk tengok vcd concert previous year....

Muka ceria princess yang tak sabar nak membuat persembahan....sempena hari concert, awal-awal pagi lagi kak tasha dah bangun di sebabkan semua pelajar kena berkumpul di sekolah sebelum 7.45....  semua pelajar akan dibawa ke Sri KDU International School menaiki bas yang telah di sewa oleh pihak sekolah.. (ni mesti teacher nak megelakkan parent yang lambat hantar anak-anaknya ke dewan)....  concert bermula pukul 11 pagi, jadi sempat ler mama, abah & adik santai-santai dulu kat rumah sebelum ke Sri Kdu tu...... dalam kereta adik bising jer mencari kakak, tak puas hati betul dia sebab kakak dah pergi dulu dengan teacher..dia mengharapkan dapat pergi bersama-sama dengan kakak tasha....

Aksi dua orang peminat setia menonton persembahan kakak tasha... adik tersenyum-senyum happy sambil cakap.." ehh..kakak dancing dengan boy lerrr"....   ;-)
First performance by En.Mozart...."Party Rock"..  kak tasha berdiri di barisan depan.. bila tanya dia kenapa kakak duduk kat depan.... dia jawap.." sebab teacher suruh kakak duduk depan..nanti boleh kawan-kawan ikut kakak menari"....  sebelum persembahan kakak, mama ada cakap dengan abah.. " mesti kakak duk kat belakang neh...sebab kakak kan besar"....  bukan ape..risau menghalang kanak-kanak lain pulak yang membuat persembahan bila kakak berada di depan..... kan marah pulak ibu bapa yang tak boleh nampak anaknye menari...  ;-p
video
Second performance by En.Mozart, "Asmaradana"..... mama suka dengan persembahan kakak yang ni....cuma anak mama ni lansung tak senyum...hehehe..serius jer muka....bila tanye kenapa tak senyum...kakak cakap" teacher pesan tak boleh gelak-gelak...kena buat elok-elok"..kihkhihkhikk..alahaiii sayang, maksud teacher..kena buat betul-betul, tak boleh main-main...tapi senyum takpe.... (salah mama jugak kut, lupe nak pesan suruh senyum).... apapun, tahniah yer sayang sebab dah buat yang terbaik... ( mama duk risau takut kakak taknak naik atas stage jer...or kaku bila mengadap orang ramai...sebab kakak ni pemalu bila depan orang lain)...
 Semua students menyanyikan lagi 1Malaysia untuk acara penutup..
 
Wajah ceria our little princess bila concert dah tamat....   
 Sakan meng'kidnap belon...

Teacher Marissa, class teacher....  well done teacher... concert yang hebat..bukan senang nak uruskan concert untuk kanak-kanak...as parent, cuba kita meletakkan diri kita sebagai guru tadika... agak-agak, mampu tak kita menghadapi macam-macam kerenah si cilik ni setiap hari???  Amat sedih bila ada parent yang tanpa berfikir panjang hanya tau menghentam jer hasil  usaha gigih para guru ini....  apalah salahnya mereka yang merasakan diri mereka merupakan golongan profesinal ini cuba mempunyai sedikit budi bahasa... sedikit adab sopan dalam menyuarakan pendapat & ketidak puasan hati..... jika kita rasa kita berhak menerima & mendengar ucapan & kata-kata sopan dari orang di sekeliling, orang lain pun berhak menerima ayat-ayat sopan dari kita.....eemm....itu ler kan...setiap manusia ada perangai masing-masing...baru lah ada warna-warni kehidupan...   ;-)