Tuesday, November 22, 2011

Congratulations!!!!


Congratulations to the Malayan Tiger, you have make us very proud... hehehhee..tetiba entry pasal bola sepak... walhal kiteorang sekeluarga bukan peminat sukan bola sepak.... ;-)  tapi malam tadi,  berjaya menonton perlawanan  Malaysia - Indonesia untuk SEA Games 2011 sambil tersemput-semput dada berdebar...hahahhaaa...nasib baik tasha & akief tak kalut nak tengok cerita diorang... apa pun... tahniah untuk semua kontijen Malaysia & para atlit  dalam SEA Games 2011.... well done!!!!

Monday, November 21, 2011

Terlerai rindu

huhuuuhuu tajuuukkkkkkk......ke main... almaklum ler..aura OMBAK RINDU  beberapa hari jerr lagi  kannnn.. ;-p

citer balik kampung (minggu lepas punye cerita, hr ni baru nak menaip)...sebenarnya tak ada dalam perancangan untuk balik jumpa nenek di kampung...last minutes abah ajak balik jumpa nenek alang-alang GBS ada bercuti dengan nenek di kampung....lagipun sejak duk berjauhan neh..dah lama tasha & akief tak jumpe GBS...hampir dua bulan dah... ( rekod paling lama GBS tak berjumpa ler kiranya nie)... tambahan pula lepas ni abah dah mula sibuk sampai tahun depan...setiap hari akan balik malam...jadinya, dah tak ada acara berjaln-jalan dah lepas nie....duk jer ler kat rumah dendiam....tu yang abah cakap kesian kat tasha & akief...setiap hari duk sebut nama ayahlong, along, angah & aleysha...  ( memang yer punn..terutamanya akief...pantang tengok cerita ultraman, mulut mesti menyebut nama along, angah & ayah long... & yang pasti, watak monster tu akan dapat kat ayah long... ;-p)... alaa....abah pun rendu ngan diorang kannn...abah pun selalu jugak duk sebut dah lama tak jumpa bebudak tuuu...  ;-)

Sampai-sampai nye di kampung...ini lah aksi dua orang anak dara nie melepaskan rindu.... tuh siap kidnap kaftan mak long...sebabnya, kiteorang tak sempat nak keluarkan beg pakaian dari dalam kereta..dua beradik neh dah tak sabar nak mandi sama-sama... dah sudah mandi..orang sibuk nak bercakap + makan-makan..dia sibuk nak pakai baju....takde orang layan...akhirnye, diorang gi selongkar baju tidur mak long diorang.....
Acara wajib setiap hari...tetiap hari ayahlong bawa pergi berenang...... sampai dah legam dah semua orang...  tuh pun tak puas-puas jugakkk..... yang best bile GBS ada...tasha & akief terus jadi "anak" ayahlong.... hehehhe..mama & abah tidak di layan... ajak ler nak pergi mana pun, diorang takkan layan... melainkan kalau semua GBS joint sama.... jadi, mama & abah manjang keluar dating berdua-duaan... 



Budak paling happy..... Ayah long cakap, first time nampak kedai nie...semua orang terus teringatkan akief...tu yang bila akief balik jerr..tempat pertama ayahlong bawa adalah ke kedai ni.... sambil suh akief pilih ultraman mana yang akief nak...  kedai ni namanya HERO TOYS... memang macam-macam jenis toys yang ada kat dalam nie...bebetul kat town Kota bharu,  sebelah Dani hotel...
Yang pasti..dua orang kembar ni paling happy sebab dah lama tak berjumpa... memang melekat sepanjang masa... emm..nak wat camne..sekarang dah susah nak berjumpa..kena tunggu cuti sekolah ler baru boleh GBS nie berkumpul.. ;-(

Tuesday, November 15, 2011

Incik Handy Manny

Untuk mengelakkan kejadian macam semalam berulang ( isu taknak ke sekolah oleh akief lerr), hari ni bangun pepagi...mama terus cabut plug TV sebelum my hero bangun.... nampak je akief ala-ala mamai atas katil... terus mama & abah mulakan lakonan pasal  TV ROSAK... hehhehe..sakan mama & abah duk bercerita pasal tv rosak.... dengan muka mamai... terus akief tanya 

Akief : TV kita rosak ke mama??
Mama : A'a lee.... adik tau tak kenapa dia rosak??
Akief : Tak tau ler adik...
Mama : TV rosak sebab adik tengok disney junior lama sangat....
Akief: Ooooo...

Dah siap mandi & breakfast..akief dah mulakan dialog taknak ke sekolah nya... 

Akief: Hari ni adik nak pergi main taman...lepas tu adik nak duduk kat rumah.... adik tak nak pergi sekolah...
Mama : Ehh..macam mana adik nak duduk kat rumah...  TV kan rosak... adik pergi ler sekolah dulu...adik tumpang tengok TV teacher Elin yerrr...
Akief : Emm..boleh tak mama cakap kat teacher Elin nak pinjam TV teacher Elin... lepas tu..mama angkat TV teacher Elin.. bawa balik rumah kita...boleh adik tengok tv kat rumah kite...
Mama : Eeee... mana boleh...tengok..tangan mama kan kecik jer... mana larat nak angkat tv teacher Elin... tv teacher Elin kan besar...
Akief : OK le..ok leee....  boleh tak mama panggil HANDY MANNY & kawan-kawan datang repair tv adik... lepas tu..boleh ler adik tengok tv kat rumah... tak payah pergi sekolah...
Mama : yer ler..nanti mama suruh handy manny datang repair tv...tapi adik kena pergi sekolah dulu..tunggu handy manny datang untuk repair tv adik... rumah handdy manny kan jauh... adik kena ler tunggu dulu...
Akief : ok le..oklerr.... adik wait handy manny kat sekolah lerrrr.....


Jadinye, hari ni tugas menghantar akief ke sekolah agak senang...sebab dia nak tunggu handy manny datang repair tv... huhuhu...esok apa ler lagi akal anak teruna ni...sekarang dah jadi satu tugasan pulak, kena berfikir selangkah di hadapan...sebelum sempat akief mengeluarkan idea taknak ke sekolah, mama & abah kena cari alasan untuk akief perlu ke sekolah & macam mana nak hantar dia ke sekolah tanpa ade hok hek hok hek....

Monday, November 14, 2011

Blurrr....

Blurrr... selepas 10 hari bercuti..... tak tau nak buat kerja yang mana satu dulu nieeee.....adduuuiii... tu lerr.. sape suruh cuti lama-lama.... kang dah makin TAK RAJIN nak bekerja  (konon sebelum bercuti..azam bila naik kerja nak semakin produktif...berangan sungguh)... huhuhuuu...bile incik KERAJINAN nak mai menjenguk nieeee....cepat ler maiiiii......  ;-p

Friday, November 4, 2011

Salam Aidil Adha



Salam Aidil Adha...

Dari Kami Sekeluarga..
~Nik~Ayu~Natasha~Akief~

Thursday, November 3, 2011

Ceritera Akief

Hari ni Akief dari pagi lagi dah membodek mama & abah untuk taknak pergi school...& nak duk kat rumah sorag-sorang.....

antara jawapan-jawapn yang akief bagi untuk menyokong keputusannya untuk tinggal di rumah sorang-sorang...

Mama : Adik tak takut ke duduk kat rumah sorang-sorang??
Akief : Taaakkkk...adik tak takutt...adik hebattt...

 Mama : Nanti Siapa yang nak buat susu untuk adik?
 Akief : Takpe, adik pandai buat susu sendiri...  (sambil pergi kedapur...ambil botol susu & bekas susu... terus menunjukkan cara bagaimana nak membuat susu)
Mama  : nanti siapa nak masak untuk adik??
Akief : takpe... adik taknak makan...adik nak tengok TV jerr...

 Mama : nanti adik nak pergi toilet macam mana?
 Akief : takpe, adik pandai pergi toilet sendiri.... kalau adik tak pandai...adik cakap kat spiderman..nanti adik pergi dengan spiderman......

huhuhu....akhirnya, mama gagal mengajak adik ke sekolah...macam-macam umpan & hadiah yang ditawarkan, semuanya adik tolak sambil cakap...ADIK NAK DUDUK KAT RUMAH SORANG-SORANG jerr...  lastly, siap mama & abah tutup pintu rumah & keluar berpura-pura dah nak pergi ofis (sambil-sambil nak keluarkan kereta)....  lepas tu, sesenyap kiteorang intai dari luar rumah  (sambil mengharapkan dia akan cebek-cebek menangis sebab takut kena tinggal sorang-sorang)... namun gagal.... nampak dia duk santai-santai jer baring sambil tengok TV...tiada reaksi takut lansung, lansung tak mengisah kat kiteorang yang dah keluar.... terpaksa ler mama tinggalkan abah untuk meneruskan usaha memujuk adik kesekolah.... mama dah lambat untuk ke ofis....  then, abah telefon memberi laporan bagaimana memujuk adik untuk keluar dari rumah.... heheheh..abah switch off main board...terus black out... hehehheee.... sambil abah cakap.." tengok dik, TV pun dah habis bateri...nak kena charge dulu.... adik pergi sekolah dulu.... baru boleh charge TV"... kebetulan time tu adik nak ke toilet...dalam kegelapan, sambil menggunakan lampu di handphone jer...abah cakp.."tengok dik..toilet pun gelap..macam mana adik nak duduk rumah sorang-sorang?"....  Akhirnya, adik pun akur sambil cakap.." OK ler..ok lerr...adik pergi sekolah lerrr"....   aduuiii ler sayang mama nehhh...memang terasa nak gigit-gigit jerrrrrrr..... ntah esok apa ler akal dia lagi......

Tuesday, November 1, 2011

Annual Concert 2011

Selepas hampir sebulan, everyday mama mendengar & terpaksa menjawap soalan "bila concert kakak mama?" from my princess.....  utk tempoh sebulan ni, itule soalan yang kakak akan tanya setiap kali waktu breakfast.... akhirnya, hari sabtu lepas..... tercapai ler sudah impian kak tasha nak membuat persembahan di concert sekolah.....  yer ler, dari awal tahun lagi duk tengok vcd concert previous year....

Muka ceria princess yang tak sabar nak membuat persembahan....sempena hari concert, awal-awal pagi lagi kak tasha dah bangun di sebabkan semua pelajar kena berkumpul di sekolah sebelum 7.45....  semua pelajar akan dibawa ke Sri KDU International School menaiki bas yang telah di sewa oleh pihak sekolah.. (ni mesti teacher nak megelakkan parent yang lambat hantar anak-anaknya ke dewan)....  concert bermula pukul 11 pagi, jadi sempat ler mama, abah & adik santai-santai dulu kat rumah sebelum ke Sri Kdu tu...... dalam kereta adik bising jer mencari kakak, tak puas hati betul dia sebab kakak dah pergi dulu dengan teacher..dia mengharapkan dapat pergi bersama-sama dengan kakak tasha....

Aksi dua orang peminat setia menonton persembahan kakak tasha... adik tersenyum-senyum happy sambil cakap.." ehh..kakak dancing dengan boy lerrr"....   ;-)
First performance by En.Mozart...."Party Rock"..  kak tasha berdiri di barisan depan.. bila tanya dia kenapa kakak duduk kat depan.... dia jawap.." sebab teacher suruh kakak duduk depan..nanti boleh kawan-kawan ikut kakak menari"....  sebelum persembahan kakak, mama ada cakap dengan abah.. " mesti kakak duk kat belakang neh...sebab kakak kan besar"....  bukan ape..risau menghalang kanak-kanak lain pulak yang membuat persembahan bila kakak berada di depan..... kan marah pulak ibu bapa yang tak boleh nampak anaknye menari...  ;-p
video
Second performance by En.Mozart, "Asmaradana"..... mama suka dengan persembahan kakak yang ni....cuma anak mama ni lansung tak senyum...hehehe..serius jer muka....bila tanye kenapa tak senyum...kakak cakap" teacher pesan tak boleh gelak-gelak...kena buat elok-elok"..kihkhihkhikk..alahaiii sayang, maksud teacher..kena buat betul-betul, tak boleh main-main...tapi senyum takpe.... (salah mama jugak kut, lupe nak pesan suruh senyum).... apapun, tahniah yer sayang sebab dah buat yang terbaik... ( mama duk risau takut kakak taknak naik atas stage jer...or kaku bila mengadap orang ramai...sebab kakak ni pemalu bila depan orang lain)...
 Semua students menyanyikan lagi 1Malaysia untuk acara penutup..
 
Wajah ceria our little princess bila concert dah tamat....   
 Sakan meng'kidnap belon...

Teacher Marissa, class teacher....  well done teacher... concert yang hebat..bukan senang nak uruskan concert untuk kanak-kanak...as parent, cuba kita meletakkan diri kita sebagai guru tadika... agak-agak, mampu tak kita menghadapi macam-macam kerenah si cilik ni setiap hari???  Amat sedih bila ada parent yang tanpa berfikir panjang hanya tau menghentam jer hasil  usaha gigih para guru ini....  apalah salahnya mereka yang merasakan diri mereka merupakan golongan profesinal ini cuba mempunyai sedikit budi bahasa... sedikit adab sopan dalam menyuarakan pendapat & ketidak puasan hati..... jika kita rasa kita berhak menerima & mendengar ucapan & kata-kata sopan dari orang di sekeliling, orang lain pun berhak menerima ayat-ayat sopan dari kita.....eemm....itu ler kan...setiap manusia ada perangai masing-masing...baru lah ada warna-warni kehidupan...   ;-)