Monday, April 30, 2012

Berjaya Times Square Theme Park

Membawa dua kanak-kanak ribena ke Berjaya Times Square Theme Park... asalnya, kakak tasha bagi hint nak ajak pergi Theme Park Genting Highlands.... tapi di sebab kan kesuntukan masa, terus plan berubah untuk membawa kanak kanak ribena ni ke BTS Theme Park..... untuk kak tasha, as long as boleh main...bolek gelak-gelak... tak ada beza pun naik ke genting or layan theme park kat bawah jerr.... :-)  nak banyak info pasal BTS Theme park..sila click sini ...

Spiderman yang teruja....

Entrance gate di level 5.... . memula masuk....semua rides dua kanak kanak ni pergi usha ( kalau tak silap ada 6 rides semuanya) ... tapi semuanya tak melepasi tinggi minimum... actually, floor ni di panggil Galaxy Station..... & adalah untuk orang dewasa & remaja.... sebab tu tak ada permainan yang sesuai untuk dua kanak-kanak ribena ni...... tu yang dedua dah tunjuk muka muncung tuuuu......

Escalator ke level 7....  level 7 dikenali sebagai  Fantasi Garden..... kat floor 7 ni ada 9 rides...yang semuanya sesuai untuk kanak-kanak...

Ukur tinggi dulu sebelum boleh main....tinggi minimum  4"2... nasib baik akief lepas tinggi minimum...bleh ler dia layan semua permainan yang ada...tinggi maximum 4"7...so, ibu bapa yang agak-agak lebih dari tu.... tak payah ler cuba naik yerrrr....

Fantasi Garden....

 Dua beradik yang teruja dengan bumper car..... untuk permainan ini sahaja...diorang spent 3 hours layan bumper car sahaja.....  ;-)  ...  tapi bila dikira-kira...berbaloi-baloi bayar tiket....yer ler...dalam masa 3 jam..rasanya more than 30 times diorang ulang naik benda alah nie.... berhenti jerr...terus berlari keluar pergi masuk kat pintu masuk balik..beratur balik...(mostly 98% bebudak yang main benda ni wat cam tu).....

 
Buddy Go Round... be carefull...sila pilih ride yang parent boleh naik ...terdapat sticker "children only" bermakna, hanya children di benarkan naik... if tak ada sticker tu...baru ler parent boleh naik.....

Flying Bumble Bee

Botanic Drive

jangan risau...ticket adalah untuk sehari....pastikan tag di tangan tidak ditanggalkan.... oleh itu..jika penat..inginkan refreshment or nak ke surau... boleh keluar dari theme park area...& mencari tempat makan yang banyak di BTS ni....  bila nak masuk balik... just tunjukkan tag di tanggan sahaja....

untuk mak ayah yang penat bawa anak-anak ke sini.... mak ayah pun boleh layan bersuka ria jugaa.... ;-P  jadi...semua orang happy... kanak-kanak ribena happy....mama abah diorang pun happy...... lagipun..alang-alang dah bayar ticket...rugi ler kannn kalau tak main sama.....  ;-p

Monday, April 23, 2012

Happy Birthday Sayang

Pre- birthday celebration for abah last night....  a simple majlis makan-makan....  merajinkan diri anak beranak ber BBQ.... ada lamb... udang...ayam...jagung...kentang juga salad arab.... juga dessert  marvelous prune cake bersalut creamcheese.....

Untuk abah, selamat hari ulang tahun....semoga kebahagian kita sekeluarga berkekalan... dan semakin dilimpahi rahmat dariNYA.... ameen...    Thanks for being my Husband... Thanks for thinking about me... Thanks for care about me... Thanks for everything you did for our family..
May your birthday be filled with sunshine and smiles, laughter, love, and cheer...
Happy Birthday and many happy returns of the day

video

Friday, April 20, 2012

Doa untuk anak-anak

Nak kongsi (dapat from e mail) :


Ada satu DOA yang mudah dan cepat dan pendek, yang paling senang untuk diamalkan oleh kedua ibu bapa untuk anak-anak mereka, tetapi sering sahaja terlepas pandang.
Doa itu adalah : 
 
ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH YA .... (sebutkan nama penuh anak)
Ya. Itu sahaja baris doanya. Mudah bukan? Tetapi termasuklah saya, sangatlah selalu terlepas pandang akan keistimewaan doa ini. Ok, mari di sini kita catatkan mengapa doa ini terlalu istimewa untuk anak-anak kita : 
Pertama sekali, ibu bapa hendaklah menjiwai doa itu sedalam dalamnya semasa ia diucapkan buat si anak. Mengapa? Kerana maksud yang terkandung di dalamnya sangatlah membantu dalam kehidupan seharian anak. 
ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH dengan cuba menjiwai setiap ungkapan yang diucapkan. Kenapa istimewa? Mari kita tengok maknanya: 
 1- ASSALAM : SEJAHTERA.
Awal-awal lagi kita sudah mengucapkan segala kebaikan untuk anak kita pada hari itu. Kita mendoakan segala kesejahteraan buat dirinya pada waktu itu. 
 2- WARAHMATULLAH : RAHMAT ALLAH.
Kita mengharapkan rahmat Allah menjadi bekalan untuk anak-anak kita dalam kehidupan seharian mereka. Bukankan rahmat Allah itu yang sangat-sangat kita harapkan? 
 3- WABARAKATUH : BERIKAN BERKAT KEPADANYA WAHAI ALLAH
Kita mendoakan anak-anak kita diberi berkat oleh Allah, dalam setiap amalannya, perbuatannya, dan apa sahaja yang berkaitan dengan dirinya, kita mahukan keberkatan untuknya. 
 Kata ustazah itu, waktu paling bagus untuk mengucapkannya buat si anak adalah ketika mengejutkan dia bangun dari tidur. Bayangkan sahaja lah, celik-celik matanya sahaja sudah memperoleh doa dari ibu atau ayah yang cukup bermakna lagi indah untuknya. Selain itu, boleh juga diamalkan mungkin waktu menghantar atau menjemput dia dari sekolah, atau bila-bila masa sahaja ibu dan ayah ingin mengucapkannya untuk anak.
 Jiwailah salam dan doa itu. Hayati setiap rangkai maksudnya. Tujukan dengan penuh kasih dan cinta buat si anak. Senyum penuh sayang kepada mereka, ketika kita mengucapkan.
 Semoga anak-anak kita sentiasa sejahtera, dalam rahmat Allah dan sentiasa diberi keberkatan dalam hidup mereka oleh Allah.

Petikan hadis  dari blog ustazah Siti Khadijah yang berbunyi:

“Imran bin Husain melaporkan pada suatu masa ada seorang lelaki datang mendekati Nabi Muhammad saw. Lelaki itu berkata, “Assalamualaikum.” Nabi Muhammad saw berkata, “Dia mendapat 10 pahala.” Kemudian datang pula seorang lain yang berkata. “Assalamualaikum wa rahmatullah.” Nabi Muhammad saw berkata, “Dia mendapat 20 pahala.” Kemudian datang lagi seorang yang lain berkata; “Assalamualaikum wa rahmatullah wa barakatuh.” Nabi Muhammad saw berkata, “Dia mendapat 30 pahala.” –Hadith No. 2689 dalam kitab Shahih Sunan Tarmizi. Kredit blog Tim Hadith Psikologi Nabi

Wallahua'alam.

Wednesday, April 18, 2012

Pizza Hut Kitchen Tour

Memula baca surat from Q Dees pasal field trip  "Pizza Hut Kitchen Tour".... terdetik dalam hati..."alahaiii...macam bosan jer field trip nieeee.... macam tak menarik...eemmm...kenapa teachers tak cuba tempat lain??" ...  terlintas juga ala-ala taknak bagi dua beradik ni join the trip....tapi duk cakap-cakap dengan abah...rasa kesian ler pulak...kan kawan-kawan duk cerita pasal trip...pasal naik bas...pasal happy-happy...diorang dengarrrr jeerrr... (bila situasi itu berlaku...mesti mama akan rasa lagi ralat ) ... so, 13 April.... berangkat ler dua beradik ni bersama kawan-kawan  untuk acara terjah dapur Pizza Hut.... awal-awal pagi dah bangun..tak payah nak kejut-kejut...siap kakak cakap taknak breakfast kat rumah...sebab takut terlambat.... (tengok dua beradik ni excited....rase tak tersilap membuat pilihan untuk membenarkan diorang join the trip)....

Pizza Hut Kota Damansara.... lokasi acara terjah dapur Pizza Hut.... if last year abah yang jadi tukang skodeng anak-anak....tahun ni mama yang jadi mamarazzi...pergi skodeng anak-anak  ;-P

Plan nak buat surprise untuk tasha & akief....tapi rupa-rupanya...mama parking kereta bebetul depan meja kakak & kawan-kawan....terus kakak berdiri bila nampak kereta mama...hahhahaaaa.....tak jadi surprise.... terus tersenyum-senyum kakak... ( boleh nampak muka happy kakak bila nampak mama datang tengok kakak & adik)....

 Masuk dalam Pizza Hut...nampak semua kanak-kanak ni dah berada di meja masing-masing...sedang bersiap-siap nak dengar penerangan pasal pizza...nampak semua orang happy... mama pun tetiba rasa happy nampak anak-anak happy bersama kawan kawan diorang... terus rasa bersyukur sebab membuat pilihan tepat membenarkan diorang ikut sama ... kesimpulannya, kadang-kadang apa yang kita fikir baik untuk anak-anak, tak semestinya boleh membuatkan mereka genbira... & apa yang kita bayangkan tak menarik...tapi merupakan moments yang menggembirakan mereka....  ;-)   sebelum ni duk bayangkan....kanak-kanak ni akan di bawa ke dapur...& di tunjukkan cara-cara membuat pizza ni di dapur....terfikir juga, tak bahaya ke bawak budak - budak kecil ke dapur??? dapur bukannya besar sangat...bebudak ni bilangan lebih dari 70 orang.....  rupa-rupanya... bebudak ni tidak ler di bawa masuk ke bahagian dapur tu....tapi disediakan ruang untuk diorang  membuat pizza ni...

Abang akief & kawan-kawan sedang menungu giliran membuat pizza....
 Kakak Tasha & d'geng...sedang tunggu teacher ambil kan tutup kepala....setiap orang kena pakai tutup kepala & sarung tangan semasa menyediakan pizza....

Sedang meunggu giliran nak hias pizza....
 
Times for pizza.... kanak-kanak ribena ni di ajar & di beri peluang membuat pizza sendiri.... mereka di beri pizza base bersaiz personal... & berpeluang meletakkan sendiri topping pizza....



Hasil tangan tasha & akief.... pizza ygang tasha & akief sediakan.... akief tiap kali makan pizza memang tak suka banyak bahan-bahan.... tengok dia punye pizza...cinonet jerrrrr dia letak "lauk-lauk" nye.....  ;-)

Monday, April 9, 2012

Cerita Ceriti anak-anak

Antara dialog yang ada minggu ni...

Dialog Akief :

"mama...adik nak kahwin dengan khadeeja boleh???"..... hehehhehe....haaiishh..anak teruna dah mintak nak kahwinnnnnn...then bila di tanya "Adik tau ke kahwin tu apa?"...  akief jawap.." kahwin tu cinta lerrr...  macam mama & abah"... hahhaa..aiisshhhh... baca pun baru Iqra 1.... dah sibuk nak kahwin... geget nose kan baru tauuu....


Bila nak ke Parent teachers day...awal-awal akief dah pesan.. "mama... nanti kat sekolah panggil AKIEF yerr...jangan panggil ADIK... kat rumah jer boleh panggil ADIK"....  hahahhaahaaa... ultraman risau takut hilang macho bila kawan-kawan tau dia dipanggil adik....

Alasan bila taknak makan nasi.." gigi adik penat ler mama....gigi adik nak tidur".... eeeeee..... memang sajeerr jer nak mama gigit ears diaaaaa.....

Alasan bila taknak tolong ambik barang or kemas toys.." tulang adik sakit ler mama".... sambil gosok-gosok kaki...aiiissshhhh.... memang sajer jer nak kena geget....


Dialog Kak Tasha :

"mama...boleh tak kakak nak baby girls 3 & baby boys 2 lagi"..... ammmbboiii sayaanngggg....besttnyee orderrr...

"mama...i want to be a dentist... bila dah besar mana ade orang jadi princess kan mama??? budak-budak jer yang boleh jadi princess"... heheheheee...mwwuuaahhmwwuuahmwuuahh..syg kakak...sekurang-kurangnya, tidak ler mama risau kakak akan berangan nak jadi princess sampai ke besar....

"mama...dulu kan...waktu mama sekolah...mama dah cinta abah ke???".... hahhahaaahaaaa... sila tanye abah soalan ni yer sayang.....

"mama...boleh tak bila besar kakak nak tolong mama masak & kemas rumah?"... (sebenarnya sibuk nak kacau mama masak kat dapur) ....  hahahahaa..next time nak record dialog ni....& akan tunjukkan kat kakak lagi 5 tahun...waktu tu, kalau saja bagi alasan untuk malas menolong mama....  memang mama geget jer..ehhh..lagi 5 tahun dah tak boleh geget...emmm...  mama potong elaun mingguan...  ;-))