Monday, May 30, 2011

Craft with Parent Thots

The Craft with ParenThots event on Saturday at Tropicana City Mall. Kak Tasha & Akief join aktiviti kraf.... kedua- dua beradik seronok joint aktiviti bersama-sama.... 

Masa mula-mula sampai, akief tak pandang pun kat aktiviti yang ada....sakan berlari ke sana  sini.... kak tasha je yang berminat nak joint semua aktiviti.. my hero sakan duk usung kungfu panda nya ke mana-mana....yer ler..yer ler...mama faham....nak tengok cerita kung fu panda yer sayang.....
.

Aktivity pertama tasha & akief... Craft with recyclables ....Bila tengok kakak dapat "dinosour"..terus akief nak join sama.... jadi kedua-dua beradik sama-sama wat colouring... dinosour tu memang dah disediakan...kreatif... diaorang buat dinosour menggunakan  bekas telur tu...senang sangat cara buat jer..kat rumah pun boleh buat (cuma malas jer nak membuat...hehehehehehe)..  untuk akitiviti colouring, kakak ok jer...teliti jer colour dinosournye...lansung tak berbunyi suara... akief...emmm...jadi  colourful dinosour .... hahahahhaaa... tapi comeyyy... kira ok ler untuk akief.... comot tu biasa ler kan.....  tapi mama suka yerr..sebab dua-dua nya sporting nak joint aktiviti....

dah siap colour.... kena keringkan "dinosour" tu dulu..... tengok muka kakak yang serius... hehehhehee.... tekun membuat kerja......
yeaayyy...ini lah dinosour yang berjaya kak tasha siapkan.....  ;-))
Siap colouring.... tasha & akief ke meja "Fondant crafts"  yang ada activity fondant play doh.... sakan tasha  &  akief  "menguli" fondant.... ada beberapa aktiviti lain lagi..t-shirt painting( tak sempat nak joint sebab t-shirt nya dah habih)... Quilling by Miyyah@ Kertas ( yang ni tasha sempat joint sekejap).... Crafting with felt jer yang tak sempat nak joint...sebabnya, semua orang dah kelaparan.... so, cecepat menerjah tempat untuk lunch......  semua aktiviti yang ada bagus untuk parents & children..  my anak-anak pun happy & suka dengan aktiviti yang ada.... next time boleh bawa lagi diorang untuk aktiviti seperti ini..  :-))

Wednesday, May 25, 2011

Rupa-rupanya....


Pagi tadi principal kak tasha hantar mesej bagitau pasal cuti sekolah.... alahhhaii..baru ler mama tau...rupa-rupanya cuti sekolah 30/5 hingga 10/6 yerr...punya ler tak pernah ambik kisah pasal cuti sekolah.... ingatkan cuti sekolah bermula 6/6 hingga 10/6 jerrr....

selama ni duk ingatkan cuti sekolah seminggu jer...so, memang tak ada apa-apa plan pun untuk kak tasha & akief...sebab dua tiga minggu ni memang mama sibuk yang amat... memang tak boleh nak bercuti pun.... ingatkan, kalau setakat cuti seminggu...ok ler kut tak ada apa-apa plan untuk tasha & akief.... ni dah cuti dua minggu...macam kesian ler pulak kat diorang kalau tak ada apa-apa aktiviti...tapi mama memang tak boleh bercuti sampai hujung bulan depan ni...... aduuuiiiii... apa nak buat ni ye???? apa akitiviti yang sesuai untuk diorang???

Tuesday, May 24, 2011

Merasmikan Basikal Baru


Akhirnya kak tasha dapat basikal baru....kesian kak tasha..basikal lama tu dah kecik dah untuk kakak.... jadinya, kena le beli basikal baru.....basikal lama dah bertukar milik..jadi basikal adik pula.... takpe, share barang..kan adik beradik.... lagi pun...tak baik membazir belikan basikal baru untuk adik...sebab yang lama pun masih boleh digunakan lagi....kan..kan..kan...  ;-))  tambahan pula, adik lansung tak mengisah...ada basikal ke..tak ada basikal ke... sama jer... tak menunjukkan minat suka bermain basikal punnnn....

untuk merasmikan basikal baru.... kami jalan-jalan merangkap lepak-lepak sambil mengeluarkan peluh di Kepong Metropolitan Park.... selalunya datang ke sini waktu petang.... kali ni kami ke sini waktu pagi....seronok jugak layan jalan kaki sekitar park ni waktu pagi... berpeluh juga ler, sambil berjalan sambil kejar anak-anak yang berbasikal.... lain kali boleh datang picnic merangkap breakfast kat sini....  ;-))

"yeaayy..inilah basikal baru saya"..kak tasha

Muka happy...


muka konon-konon penat ler tuuu....

Monday, May 23, 2011

Nur Kasih The Movie


Saturday, berjaya menonton Nur Kasih The Movie.... pengalaman  kali pertama masuk panggung untuk tengok cerita melayu... panggung itu penuh... juga kali pertama nak beli tiket, tiket dah sold out (untuk cerita melayu)....eeem...ramai betul peminat nur kasih..... Mula-mula plan nak menonton kat cineleisure kat mutiara damansara, tapi dua-dua show malam tiket nya habih.... then try tengok tiket kat GSC one utama... nasib baik ada, itu pun seat dah depan-depan.....  mama pilih showtime malam sebab nak bawa akief kan, risau takut dia bosan tengok drama....kalau malam... akief ni cepat tidur.. jadinye, siang hari tu memang sakan mama suruh akief main... taknak tidur pun tak apa....sebab nak umpan suruh tidur dalam panggung.... tapi lansung dia tak tidur..sakan duk menonton jugak...& amat behave.... lansung tak bergerak & berbunyi...kusyuk jer mata kat screen tu.... mmwuahmmwuahh mwuahh...sayang kat gudboi neh.....

Komen tentang movie ni.... emmmm... ceritanya berbeza dengan drama nur kasih.... menyentuh jiwa, tapi tidak lah sampai mengalirkan air mata... mungkin sebab plotnya banyak...masa terhad...banyak benda yang Khabir Bhatia cuba sampaikan dalam masa satu jam empat puluh lima minit.... menjadikan mama tak sempat mengalirkan air mata.... sebab setiap plot bergerak dengan cepat....

Kalau dalam drama...banyak menunjukkan tentang kisah cinta.... movie ni pula banyak menunjukkan tentang kecekalan Nur,Adam & Aidil menghadapi cabaran & ujian dalam kehidupan mereka..... sesiapa yang berharap untuk menonton babak romantik & cinta nur & adam.....eemm..babak-babak macam tu tak ada banyak sangat....  filem ini banyak memaparkan perjalanan hidup mereka dalam usaha mendapatkan pencarian sebenar erti kehidupan.

Emmm...kesimpulannya...hasil kerja Khabir Bhatia memang tak mengecewakan.... mungkin filem ni bukan sebuah filem yang hebat, tapi ia merupakan sebuah filem yang matang dan  boleh dibanggakan.....

Friday, May 20, 2011

Party Time!!

"party time"... kata alesha & tasha... hehehheee.. ni aktiviti weekend hari tu di rumah nenek...  mula-mula...dua orang anak dara ( kak tasha & alesha) sibuk duk mengajak semua orang ber BBQ... setiap seorang dia pergi ajak....manjang duk cakap.."malam ni kita BBQ lagi... macam hari tu".. last two weeks dah buat acara BBQ neh.... sibuk ler dua orang anak dara ni duk canang.."malam ni kita ada party!!".... heheheheee.... sakannn... demi  untuk tidak mengecewakan anak dara ni... jadinye, petang tu...buat ler acara bakar-bakar sikit kat belakang umah nenek... buat petang, sebab malam che su dah nak balik dah.... kirenya acara minum petang sambil main bakar-bakar lerr.... hehhehe.... seronok event manager.... sebab event nye berjalan lancar... siapa event manager?? kak tasha & alesha lerrrrrrr....  sakan jadi  mastermind.... hehehhee....

Our chef today..

GBS... yang baju merah & baju pink tu ler mastermind nye...
Kite bako jerrr!!!!
tukang hidupkan api yang tak berapa berjaya menghidupkan api...lepas tu, asyik salah kan arang.... hahhahahaaa.......

petang yang seronok...sebab semua orang ada.... budak-budak pun happy sebab sakan boleh main... orang-orang tua pun happy sebab perut kenyang dengan macam-macam makanan....ada ayam..ada lamb... ada crab stick...sosej... nasi + lauk pauk pun ada...kidnap dari dapur nenek.... hahahhahaa...

Wednesday, May 18, 2011

Q Dees Sports Day


Saturday.... Kak Tasha ada sports day.... hehehehe..tak sabar nak tengok pengalaman pertama di hari sukan kakak.... 8.30 pagi dah ada di dewan SMK SU.... nasib baik teachers buat kat dalam dewan, jadi tidak ler para atlit kenit nie berpanas....

para teachers sibuk menguruskan pendaftaran.... setiap keluarga dapat door gift, cupcakes for mama sempena mother's day...& hadiah istimewa from anak-anak.....
Inilah hadiah istimewa from anak-anak.....hasil kraftangan anak-anak buatkan frame gambar tu sendiri.... lepas tu letak kan gambar ibu masing-masing.... ooppss... gambar mama kat tasha pun ada.... ;-)) setiap ibu akan dapat frame gambar yang anak mereka buatkan....

Antara kawan-kawan sekelas kakak.... pasukan di bahagikan mengikut kelas... kiranya satu kelas satu pasukan....
Perbarisan oleh semua pelajar & nyanyian lagu Negaraku

Pom-pom dances

video
Nyanyian lagu Q Dees & Flip Tec... kak tasha yang over bersemangat... hehehhee... mama suka golek-golek tuuuhh...  ;-))
video
Acara pertama yang kakak sertai...Ball Tower
video
Acara kedua kakak....isi air dalam botol
Berbaris dalam pasukan...
Upacara penyampaian hadiah....

With teacher Marisa

EN MOZART tu nama kelas kakak....

With Puteri

With Anis & Nafeesa

With teacher Elin... teacher elin ni teacher akief.....

Penyokong setia kak tasha....

Akief pun masuk acara juga....My spiderman dapat no 2 untuk lumba lari.... ;-))
Akief pun dapat hadiah juga...
Kakak yang happy...mama suka tengok wajah happy kakak....  ;-))

Happy Nenek's Day

Happy Teachers Day to all the teahers.... with a very special thank you from the bottom of my heart....

Hari ni kak tasha bawa hadiah untuk semua teachers sempena teachers day....hari ni baru bagi hadiah, sebab hari isnin sekolah cuti sempena sports day.... jadi, semalam bertungkus lumus menyiapkan hadiah & kad untuk semua teacher.... sambil-sambil duk siapkan barang-barang tu.... tasha tanya mama..:

Tasha: mama, hari tu kan mothers day...lepas tu teachers day.... lepas ni apa day pula??
Mama: lepas ni fathers day pula...
Tasha: ooo... fathers day..lepas fathers day..apa pulak?
Mama: (terfikir-fikir neh..nak  jawap apa yer)..emmm... lepas ni hari raya pula...
Tasha: Ehh.. bukan ler mama... lepas ni NENEK DAY pula....
kihkhihkhihkikk...aduuiii... nenek day pun ade yerr....
Mama: Kenapa pulak lepas ni nenek day....
Tasha: Yer ler... mama day dah ade...abah day dah ada... nenek day ler pulak.... kesian kat nenek..tak ada day untuk nenek....
Mama: hehehheee...a'a leee.... kan.. kakak sayang nenek ke??
Tasha: Mesti ler sayang... tu kan nenek kakak...
Mama: Kenapa sayang kat nenek..
Tasha: Sebab nenek tu suka masak untuk kakak...nenek masak sedap... sebab tu nak bagi hadiah kat nenek....

Hahahaaha...aduuuiiii lerr kakak....apa-apa punnn.... main point nyer  sebab MAKAN ler yer kakak....  hehehheee...kakak  dan makan memang tak boleh dipisahkan..... 

Monday, May 16, 2011

Hari berkawan-kawan

Jumaat, mama cuti untuk bersama kawan-kawan.... anak-anak ke sekolah macam biasa...abah ke ofis macam biasa... mama pun keluar rumah macam biasa...cuma tujuan nye jer berbeza.... hari ni tujuan nya untuk menghabiskan masa bersama-sama kawan kawan terchenta....

Hari yang seronok sangat-sangat.... tiba-tiba rasa macam remaja balik pulak... hahahahhaa... seharian yang penuh dengan aktiviti chit chat & gelak & makan.... seronok!!!!!
Kak mashi curi-curi snap gambar ni... kiteorang yang terawal sampai.. sambil menunggu yang lain-lain sampai, mulakan hari dengan acara cuci mata..kak jah & cik CT buat acara cuci poket...  ;-))

Acara menderma kepada CR..ohh...hanya kak jah & CT yang jadi penderma... ;-p
teman sekapal terbang....my gojess kak jah, elise & CT...

Antara yang joint acara riang ria bersama-sama... ada yang dah terpaksa balik sebab kejar ofis hour.... yang pasti... hari ini merupakan hari yang amat seronokkkk..... ;-))

Sydney



A few photos abah kat Sydney...errk..mama tak tau nak buat entry...sebab bukan mama pun yang pergi... suruh abah taip kan...manjang bertangguh...ee.... mama nak buat entry lain pun jadi tersangkut...so, mama just letak beberapa keping gambar abah jer ler yerrr....  hehehehe..so, lepas ni boleh mama buat entry sendiri pulak......


 @ New South Wales Railway station...
Muka ceria & lega sebab dah  berjaya menghabiskan presentation...
Berjalan-jalan sekitar entertainment centre... kat kawasan ni selalunya diadakan konsert, acara sukan...corporate events & aktiviti-aktiviti & acara-acara besar....
 Comey kan basikal putih tu....
Berlatar belakang kan  Sydney Harbour Bridge...
@ Sydney Opera House...







I Like....  suka view neh....